О стању у градским школама и припремама од поплава

Почетак » О стању у градским школама и припремама од поплава » Вести » О стању у градским школама и припремама од поплава
Нове снежне падавине у ваљевском крају  спремно су дочекане од стране надлежних служби и институција. Током ноћи, са градских улица је однето 3700 кубика снега, речено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.
 
Прати се ситуација на школским објектима у граду, одакле су почеле да стижу пријаве о прокишњавању кровова. Најкритичније је у Основној школи  „Владика Николај Велимировић“ , на којој су попуцали светларници и прокишњава кров. Због тога је искључена струја у пола школе. Уколико објекат не буде био безбедан за децу и запослене, настава неће почети у понедељак. Али о томе ће на време бити обавештени родитељи и запослени.
 
Захваљујући ангажовању ватрогасно-спасилачких јединица и спелеолошке групе Душтва истраживача „Владимир Мандић Манда“, снег и лед су током јучерашњег дана скинути са зграда Пореске управе, Дома здравља и Центра за културу. Данас ће се наставити са чишћењем снега са кровова Здравственог центра и Основне школе „Владика Николај Велимировић“ .
 
Након седнице Штаба, одржан је састанак у ужем саставу чланова Штаба за ванредне ситуације, поводом припрема за одбрану од поплава. Окружни штаб за ванредне ситуације Колубарског округа наредио је граду Ваљеву и осталим оштинама у Округу да спроведу припреме за одбрану од великих вода у наредном периоду. Приоритет треба дати заштити урбаних насеља на поплавним подручјима. Такође, наређено је чишћење кишне канализације, путне каналске мреже и њихових пропуста и улива у водотокове на поплавним подручјима.
 
Граду Ваљеву је наложено да уклони вучни нанос и растиње у кориту реке Колубаре, испод Обилазног пута, у кориту реке Љубостиње. Потребно је извршити надвишење деснообалног  насипа реке Обнице,  на деоници од Казнено-поправног завода до моста за Суботичку улицу- Насеље Веселиновићи.
 
Потребно је уклонити бесправно подигнут мост на реци Љубостињи код „Попекса“, а на мостовима у кругу фабрика „Крушик“ и „Нова Србијанка“ уклонити инсталације које смањују протицајни профил корита реке.  Такође, неопходно је санирање и чишћење корита река Преајице, Кривошије и Рабаса, као и  потока Липовац и Шеварице. На акумулацијама „Поцибрава“, „Ваљевска Каменица“ и „Градац“ потребно је очистити темењне испусте.
 
Комуналној инспекцији и полицији је наложено да обиђу грађане и фирме дуж Љубостиње и да им наложе уклањање  смећа које су нанели.  Надлежне службе ће обићи фабрике „Крушик“ и „Нову Србијанку“  и проверити да ли има препрека поред Љубостиње, које могу утицати на проток великих вода.

Leave a Comment