О субвенционисаним кредитима за пољопривреднике

Почетак » О субвенционисаним кредитима за пољопривреднике » Вести » О субвенционисаним кредитима за пољопривреднике
У организацији Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева данас је одржан састанак  са пољопривредницима из Ваљева и околине, представницима банака и осигуравајућих друштава. Циљ састанка је био информисање пољопривредних произвођача о субвенционисаним кредитним линијама са повољном каматном стопомкао и могућности осугурања имовине.
 
Такође је данас представљена и презентација банкарских кредита са каматом од шест одсто-нижом од годишње пројектоване инфлације, иначе субвенционисаних од стране ресорног министарства.“ То су кредити који ове године покривају један добар део активности у пољопривреди, између осталог сетву, а односе се и на инвестиције у пољопривреди и то на куповину стоке, на подизање нових засада воћа као и нових објеката. Циљ је да се што више информишу и ближе упознају о свему томе и да што више пољопривредника покуша да искористи управо ове кредитне линије које су у овом тренутку најповољније на тржишту. У овом моменту такве кредитне линије су најчешће биле заступљене пре свега за краткорочне кредите, за кредите који се односе на један годишњи период“, рекао је директор Дирекције за пољопривреду Предраг Ерић.Он је даље додао да су се пољопривредници у претходним годинама мање кредитно задуживали са вишегодишњим кредитима. Специфичност ове мере је да су исте каматне стопе и за једногодишње и за вишегодишње кредите што је свакако добро за пољопривредне произвођаче. Битно је нагласити да се овакви кредити реализују без девизне клаузуле и строго су динарски.
 
 Данашњем састанку су присуствовали  и представници осигуравајућих друштава који су упознали пољопривреднике о могућностима осигурања производње и погодностима које на овај начин могу да остваре.

Leave a Comment