О ваљевским Јерменима у емисији РТС-а

Почетак » О ваљевским Јерменима у емисији РТС-а » Вести » О ваљевским Јерменима у емисији РТС-а
Емисија „Јермени у Србији“ биће емитована у оквиру емисије „Траг“, у среду, 13. маја, на првом програму РТС-а у 10.05 сати. Реч је о полусатној сторији о овој интересантној етничкој заједници, чији припадници живе и у нашем граду, попут попродице др Завена дер Хазарјана, заменика председника Скупштине града Ваљева. Први помени Јермена на српским просторима датирају још из 12. века. Засигурно се зна да су у време Боја на Косову са турском војском стигли на Балкан и видевши да треба да ратују против браће по вери, прешли на српску страну. У већем броју у ове крајеве се досељавају касније, бежећи пред турским погромом.

 
Трагајући за њиховим потомцима, екипа емисије, коју чине Ваљевци, ауторка Татјана Манојловић и сниматељ Благоје Ђекић, обрели су се на планини Озрен, изнад Сокобање, у Врњачкој Бањи, Ваљеву, Београду. Током векова ови достојанствени, успешни, харизматични људи толико су се измешали и сродили са Србима да се за многе и не зна да су Јермени, неки су и презимена променили.
Емисија одише њиховим јаким емоцијама и великом љубављу према братском српском народу за који кажу да су идентичног менталитета. Према сазнањима ауторке Татјане Манојловић, ово је прва ТВ емисија о овој заједници у Србији, а реч је о најстаријем библијском народу, за који се верује да су потомци Хазара. Ваљевска новинарка Татјана Манојловић уређује и води дневну информативну емисију РТС-а „Ово је Србија“ и повремено прави емисије за „Траг“. Током јесени и зиме више пута је репризно приказана емисија „Тајна повленске кугле“. Ауторка је документарног серијала „Зрно поштовања“, који се бавио проблемима родне равноправности у Србији. Тај пројекат финансирала је Европска агенција за реконструкцију.
 

Leave a Comment