О важности изградње Коридора 11

Почетак » О важности изградње Коридора 11 » Вести » О важности изградње Коридора 11
Изградња Коридора 11, једна је од најважнијих инфраструктурних инвестиција у Републици Србији која  има велики међународни и регионални значај. О улози и важности овог Коридора у економском и привредном развоју Западне Србије, било је речи на панел дискусији коју је организовало Министарство инфраструктуре и енергетике Владе Републике Србије на Дивчибарама. На овом великом скупу учествовали су представници ресорног министарства, јавних предузећа, градова и општина, инжењери, експерти из ове области, привредници.  
 
Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић у свом излагању оценио је да је равномеран развој и улагање у инфраструктуру један од приоритета Владе Србије. „Идуће године изградња путног коридора 11 креће пуном снагом. Радимо Вршац, радимо Уб-Лајковац и Лајковац-Љиг, што је око 50 километара. Изградња овог Коридора је велика шанса за наша предузећа, али и велика развојна шанса за све локалне самоуправе Западне Србије и то треба искористити. Уз Коридор 11, за Западну Србију од посебног значаја је и изградња пруге Ваљево-Лозница и то је пројекат чију реализацију ускоро очекујемо“, истакао је министар Мркоњић.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић овом приликом  истакао је значај географског положаја и инфраструктурне повезаности локалних самоуправа са великим центрима. „Осим пруге Београд-Бар и пруге Ваљево-Лозница чији наставак изградње ускоро очекујемо, за Ваљево је веома важна изградња Коридора 11. Када изградимо ауто-пут до Непричаве у дужини од 15 километара, Ваљево ће бити удаљено од Београда мање од 70 километара и то модерном саобраћајницом. Зато посебно истичем важност реализације овог  инфаструктурног пројекта јер је то значајно и за покретање привреде нашег краја“, истакао је градоначелник Јаковљевић.
 
Директор Дирекције за изградњу и развој Колубарског округа Драган Јеремић оценио је у свом излагању да је инвеститорима од посебног значаја инфраструктурна повезаност подручја где послују или започињу посао. „Изградња Коридора 11 велика је и развојна шанса ваљевског краја, јер ће између осталог омогућити бржи друмски саобраћај и транспорт до Београда“, рекао је између осталог Јеремић.
 
О важности реализације овог пројекта, на панел дискусији поред осталих говорили су и грађ.инг Душан Богојевић, проф.др Александар Цветановић, консултант за страна улагања др Милан Ковачевић, директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак, саветник за развој и инвестиције Махмут Бушатлија.
 
Коридор 11 омогућиће везу на траси: Темишвар, преко границе са Румунијом, преко Вршца, Панчева, Београда, Обреновца, Љига, Чачка, Пожеге, Ивањице, Бољара, до  границе са Црном Гором и Бара, а потом и италијанске луке Бари. Спајаће четири земље: Италију, Црну Гору, Србију и Румунију. У Београду остварује везу са Коридором 10 и Коридором 7, док у Темишвару преко мреже проритетних коридора остварује везу са свим земљама Централне и Источне Европе. На траси је предвиђено да се изграде 93 моста, 48 тунела, 13 денивелисаних раскрсница, четири петље у Пожеги, Ариљу, Ивањици и Дугој Пољани. У току је изградња деонице од Уба до Лајковца дужине 12,5 километра, а завршена је и тендерска документација за деоницу дугу 25 километара од Обреноваца до Уба. 
 
 

Leave a Comment