Обележавањe 100 година Колубарске битке

Почетак » Обележавањe 100 година Колубарске битке » Вести » Обележавањe 100 година Колубарске битке
Ваљево ће обележити 100 година од Колубарске битке низом пригодних културних програма. У суботу 8. новембра у 20.00 часова у Центру за културу је Свечана академија поводом стогодишњице историјске седнице Владе Краљевина Србије. Академију је режирао Петар Станојловић, сценарио је написао Милош Смиљанић, сценографија Душан Арсенић, а продукција Центар за културу. Културна дешавања којима ће бити обележен овај значајан историјски догађај, најављена су на данашњој конференцији за новинаре. „На седници која је одржана 8. новембра пре тачно сто година, донете су тешке одлуке, да се српска војска супротстави свим расположивим средствима агресору. Сматрали смо да треба на пригодан начин обележити тај јубилеј. У непосредној близини нашег краја је била и Колубарска битка, а она је једна универзална метафора о храбрости и херојству нашег народа. Наш град је те године пре 100 година био велика болница и сматрали смо да је наша дужност да сачувамо успомену на те догађаје, да се са дужним поштовањем односимо према тим догађајима и да младе генерације упознамо са историјским чињеницима. Зато смо у оквиру обележавања 100 година од Колубарске битке уприличили низ пригодних програма“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре градоначелник Станко Терзић и додао да је требало да круна свих дешавања буде седница Владе Србије која је требало да се одржи у недељу у Ваљеву. Међутим, због међународних државних обавеза премијера Србије, седница неће бити одржана у Ваљеву. Градоначелник је позвао све наше суграђане да у што већем броју присуствују Свечаној академији која ће бити одржана у суботу у 20.00 часова у Центру за културу.
 
„У кризним временима у сваком смислу једино што нам је преостало то је идеја, а у томе не мањкамо на овим просторима. Оно што желимо да постигнемо је да видимо каква је та историја када дође код нас. Ми ћемо на Свечаној академији симболично довести историју код нас, тако што ћемо направити један игроказ и директно ћемо се укључити на седницу тадашње Владе Србије. Симулираћемо што данашњи сензационализам у медијма доноси, на креативном нивоу кроз професионалне глумце дочараћемо како је све то изгледало у то доба. Свечана академија биће својеврстан пут у времеплов“, рекао је режисер Петар Станојловић најављујући академију.
 
Поред осталог, 14. новембра у 19.00 часова у Ваљевској гимназији биће представљена публикација Милорада Радојчића „Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912.до 1918-витезови Карађорђеве звезде“. У Ваљевској гимназији 19. новембра у 18.30 часова биће отворена изложба професора Милорада Белића „Ваљево у Првом светском рату“. У Центру за културу 22. новембра у 20.00 часова биће одржана свечана академија „Неугасли цветови српске ватре“ у режији Анђелке Видаковић Цвркотић. У Центру за културу 3. децембра у 20.00 часова биће приказан документарни филм Слободана Раковића „Ваљевска болница“. У Народном музеју 8. децембра у 18.00 часова биће отворена изложба „Надежда Петровић са обе стране објектива“. У Центру за културу 15. децембра у 20.00 часова је премијера драме „Мишићи“ у копродукцији ваљевског „Абрашевића“ и Културног центра Мионица.
 
 

Leave a Comment