Обележавање 20. марта – Дана града

Почетак » Обележавање 20. марта – Дана града » Вести » Обележавање 20. марта – Дана града
Поводом обележавања 20. марта- Дана града Ваљева, у петак, 18. марта у Галерији Народног музеја, у 18.00 часова, биће одржан историјски час о значају овог датума. О 20. марту ће говорити историчар и директор Народног музеја Владимир Кривошејев.
 
У недељу 20. марта, на Дана града, у 10.00 часова представници града Ваљева ће положити цвеће на споменик Проти Матеји Ненадовићу (на тргу између судова), који је предводио ослободилачку војску.
 
У понедељак, 21. марта, у Великој сали Скупштине града Ваљева у 11.00 часова, биће одржан пријем за 18 најбољих ученика основних и средњих школа у Ваљеву, који су у школској 2014/2015. години проглашени за ђаке генерације. Ученици из 12 основних школа добиће диплому и 30.000 динара, а ученици средњих школа, поред дипломе ће бити награђени са 40.000 динара. Пријему ће присуствовати директори школа и родитељи ученика.
 
 
О ДАНУ ГРАДА- 20. МАРТУ
У зору 20. марта 1804. године српске устаничке јединице Ваљевске нахије, после вишедневне опсаде, ушле су у Ваљево које су Турци претходне ноћи напустили. После неколико векова под турском влашћу, тог дана започет је нови процес у историји Ваљева – развој српске,  хришћанске, европске вароши.
Одлуком Скупштине општине Ваљево 2003. године установљен је 20. март за Празник града Ваљева, а први пут прослављен 2004. године, у оквиру обележавања 200 година од Првог српског устанка. Изабран је као датум који обележава догађај из најзначајнијег периода у историји нове српске државе и нашег краја. Као такав, овај датум нас подсећа на прво познато ослобођење Ваљева и симболизује сва наредна ослобађања у његовој историји. Двадесети март јесте Дан слободе, али пре свега симболизује почетак континуираног развоја Ваљева, његову постепену модернизацију и укључење у савремене друштвене токове европске цивилизације. 

Leave a Comment