Обележавање годишњице окупљања устаничке војске на Бранковачком вису

Почетак » Обележавање годишњице окупљања устаничке војске на Бранковачком вису » Актуелно » Обележавање годишњице окупљања устаничке војске на Бранковачком вису

На Бранковачком вису је данас обележено 215 година од поласка устаничке војске у ослобађање Ваљева и учествовања у Првом српском устанку. Устанике су предводили прота Матеја и Јаков Ненадовић, а њихови потомци, мештани Бранковине се годинама окупљају на овом месту, где се сећају својих храбрих предака.

У организацији МЗ Бранковина, на Бранковачком вису су припадници Војске Србије подигли заставу са којом су устаници кренули у ослобађање Србије, бранковачки парох, протојереј-ставрофор Душан Патијаревић одржао је црквени помен. Пригодан програм су извели ученици ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, а представници града Ваљева су положили цвеће. На Бранковачком вису је симболично запаљена ватра, као подсећање на устаничку ватру која је упаљена на овом месту, 27. фебруара 1804. године.

У име града Ваљева, сенима устаника из Бранковине поклонили су се председник и заменик председника Скупштине града Милорад Илић и Михаило Милутиновић, заменик градоначеника др Зоран Живковић, чланови Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић и др Душан Мирковић, одборници и остали гости.

Председник Скупштине града Милорад Илић је рекао да сеча кнезова није могла зауставити устанак. „Карађорђеви устаници су се скупили, а овде у ваљевском крају су оно што је започео Алекса, наставили његов брат Јаков и син Прота Матеја Ненадовић. Они су овде скупили устанике 28. фебруара, а већ 20. марта су Турци побегли из Ваљева и Ваљево је ослобођено као један од првих градова у Србији. Јаков је касније био један од истакнутих вођа устанка, поред Карађорђа. Прота Матеја је био први српски дипломата и радио на стварању нове српске државе. Са устанком је Србија је ушла у заједницу модерних европских држава и почела да гради своју данашњу, модерну државу“, обратио се присутнима председник Скупштине града Ваљева.

Председник МЗ Бранковина Саша Јевтић је рекао да су са овог места 1804. године Прота Матеја Ненадовић и његов стриц, Јаков Ненадовић паљењем устаничке ватре кренули у поход у ослобођење Ваљева, Шапца и прикључење устаничкој војски коју је предводио вожд Карађорђе.

„Ово је место значајно, не само за Бранковчане, јер се овде окупљамо више пута годишње, славимо сеоску славу Ивањдан. Захваљујемо се свима који су нас подржали, а нарочито Градској управи и градоначелнику. Након прошлогодишњих поплава, нарушена је била путна инфраструктура. Градоначелник је након обиласка терена обећао, а потом је урађено 1,7 километара асфалтног пута. Ове године ће бити рађен пут од скретања са Шабачког пута ка школи и спомен-комплексу, у дужини 2,5 километара. Овде је остало млађе популације, неки раде у Ваљеву, неки су се определили за пољопривреду и стварамо услове за бољи живот. Направили смо месну заједницу и кренули смо, уз подршку Града да озбиљно радимо, јер Бранковина то заслужује“, рекао је председник МЗ Бранковина.

Он је рекао да ово лепо и значајно село, које се налази на свега 12 километара од Ваљева има велике планове за развој туризма, а да је решавање инфраструктурних проблема, попут бољих путева и водоснабдевања, значајан допринос унапређењу живота мештана, али и развоју овог места, јер је оно значајно на туристичкој мапи Србије.