Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода

Почетак » Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода » Актуелно » Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода
DSC_5732DSC_5734DSC_5743IMG_20181120_142200_121IMG_20181120_142200_123IMG_20181120_142200_124IMG_20181120_142200_127IMG_20181120_142200_142IMG_20181120_142200_122

У оквиру обележавања миленијумске активности Деценија акције за безбедност саобраћаја и заштите жртава саобраћајних незгода, данас је у Великој сали Скупштине града одржано предавање са циљем подизања свести грађана о повредама у саобраћајним незгодама. Од прошле године надлежни органи града Ваљева препознали су значај и активно се укључили у организацију овог догађаја.

Данашњи програм обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода започео је у 12 часова испред Центра за културу, где су ученици основних школа и школе страних језика „Контекст“ цртали своје виђење саобраћаја и остављали своје сликовне поруке на зиду установе са жељом да их што већи број грађана види и препозна значај истих.

„Заиста ми је велико задовољство да вас поздравим и драго ми је да је ово постала једна традиционална манифестација. Тема је изузетно значајна и односи се на жртве саобраћајних незгода, а сведоци смо свакодневних саобраћајних несрећа које се дешавају. Оно што је најбитније је да развијамо свест о поштовању саобраћајних прописа, како би избегли све оне нежељене последице које проистучу из незгода и непоштовања прописа. Нећу да наглашавам као лекар колико опасне повреде и уопште колико скупо може бити лечење последица саобраћајних незгода, а исто тако и дуг период рехабилитације који чека људе који су теже повређени у саобраћају и који имају поред трауме и неке повреде које захтевају опсежнији хирушки и ортопедски рад. Да не би дошло до тога изузетно је значајно, не само то да знамо прописе него да континуирано кроз овакве скупове едукујемо и створимо свест о томе какве и колике повреде у саобраћају могу бити“, истакао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић у обраћању присутнима на данашњем предавању.

Драган Обрадовић, члан Савета за безбедност саобраћаја града Ваљева и професор факултета здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум Ваљево рекао је да су на данашњем предавању учешће узели начелник Полицијске управе, ученици Техничке школе у Ваљеву , студенти Факултета здравствених, правних и пословних студија.

„Имали смо презентацију стања безбедности саобраћаја на путевима за првих десет месеци на подручју града Ваљева, где су показатељи у погледу броја смртно настрадалих, у погледу тешко и лако телесно повређених лица. Такође смо одржали презентације које се односе на понашање пешака, учесника у саобраћају у епи центру града Ваљева, који указују на непрописно понашање учесника, на основу једног бројања саобраћаја два дана по сат времена у Улици Вука Караџића наспрам Гимназије. Приказано је стање саобраћајне сигнализације око свих седам ваљевских основних школа а ученици средње Техничке школе су указали на значај непоступања у складу са одредбама Закона о безбедности саобраћаја када је у питању употреба односно боље речено злоупотреба мобилног телефона. Наш циљ је да град Ваљево има што мање настрадале деце у саобраћају, наравно да тежимо да то буде апсолутна нула што је објективно јако тешко, али под тим настрадалим нек буде да не буде погинуле деце, да не буде тешко повређене деце, а ако нешто треба да се деси нека то буду макар најлакше последице. Можете да видите да смо у холу испред сала поставили и одређени број плаката који су управо везани за ову тему безбедности у саобраћају и ови плакати ће стајати целе недеље, с обзиром да је ова недеља посвећена заштити жртава саобраћајних незгода. Жеља нам је да што већи број грађана Ваљева дође да погледа ово и види поруке. Наша генералана порука односно порука Савета за безбедност саобраћаја ове године је „Чувај себе-чуваш друге“, поручио је Драган Обрадовић.