Обележен 15. септембар- Дан ослобођења Ваљева

Почетак » Обележен 15. септембар- Дан ослобођења Ваљева » Актуелно » Обележен 15. септембар- Дан ослобођења Ваљева

Полагањем венаца и цвећа у Спомен парку на Петом пуку, данас је обележен 15. септембар- Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату.

Цвеће су положили представници Војске Србије, Прве пролетерске бригаде, Шесте личке, а у име града Ваљева председник Скупштине Милорад Илић и помоћник градоначелника Никола Радојичић.

Председник Окружног одбора СУБНОР-а Милић Петровић је подсетио да је Ваљево 1944. године ослобођено од немачког окупатора.

„Овај дан је дан радости и оптимизма у нашим домовима. 15. септембар је велика тековина Народно-ослободилачке борбе и не смемо је бацити у заборав. Народ који не зна ко га је ослободио у Другом светском рату, осуђен је на пропаст. Борци Народно-ослободилачке војске, под командом друга Тита извојевали су велику победу. Преко 3.000 људи је погинуло, а 2.000 је рањено. Њихове хумке се налазе овде на Петом пуку. На трериторији нашег Округа су подигнута 382 спомен- обележја, а многа су у лошем стању. Из историје се не може избрисати допринос народа Србије у Другом светском рату“, закључио је Милић Петровић.

Председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић је рекао да данас обележавамо 73. годишњицу ослобођења Ваљева и да наш град никада дуже није живело у слободи, него од овог датума 1944. године.

„У касно лето 1944. године почела је јединствена савезничка акција за ослобођење Европе од немачких фашиста. Први град који се налазио на путу ослобођења Србије је било Ваљево. У акцији која почела рано ујутро 15. септембра, партизани су ослободили цео град. Немачке јединице су се повукле на Пети пук, где им је био гарнизон и овде су пружиле последњу одбрану. Захваљујући помоћи немачких оклопних јединица, немачки војници су се извукли из Ваљева 18. септембра, али сам град је ослобођен већ 15. септембра. Ово је прилика да се подсетимо оних који су учествовали у ослобођењу Ваљева, а то су Прва пролетерска и Шеста личка пролетерска дивизија и овога дана сва слава припада ослободиоцима Ваљева, а пре свега онима, који су за ослобођење града дали свој живот“, истакао је у свом обраћању председник Скупштине града Милорад Илић.

Скуп је започео минутом ћутања, уз присуство почасног вода Војске Србије, а након полагања цвећа и венаца и обраћања, изведене су песме из Народно-ослободилачке борбе.