Обележен Дан Другог центра за обуку у Ваљеву

Почетак » Обележен Дан Другог центра за обуку у Ваљеву » Актуелно » Обележен Дан Другог центра за обуку у Ваљеву
kasarnakasarna1kasarna2kasarna3kasarna4kasarna5kasarna6kasarna7kasarna8kasarna9

Дан Другог центра за обуку, 15. октобар, обележен је пригодном програмом у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. У име града Ваљева и градоначелника др Слободана Гвозденовића, обележавању овог значајног датума присуствовао је помоћник градоначелника Мирослав Пимић.

Пуковник Љубиша Стошић, командант Другог центра за обуку рекао је овом приликом да је 15. октобар, датум који носи сећање на дан када су 1918. године јединице Друге армије под командом војводе Степе Степановића ослободиле град Ваљево. „Наш народ са поштовањем говори о својој војсци и то нам је звезда водиља. Морамо бити достојни потомци многих генерација које су градиле нераскидиву везу војске и народа. Војници који су из нашег центра отишли на служење војног рока у друге јединице Војске Србије са поносом носе сећања да су први део војног рока служили у Ваљеву. Брига за људе је наш императив. Поред обуке, припадници нашег центра учествују у бројним хуманитарним акцијама не само у Ваљеву, већ и шире. Поносни смо на нашу касарну, посебно на спортски полигон, спомен собу, богослужбени простор, а наставићемо активности усмерене ка побољшању услова живота војника и службених лица који су у нашем војном комплексу. Остварена је плодна сарадња са институцијама града Ваљева и општинама Колубарског округа. У нашем строју су млади, психофизички спремни и патриотски одани припадници, доказани у пракси, одани наследници претходних генерација“, истакао је између осталог у обраћању пуковник Љубиша Стошић. „Све то нас обавезује да у наредном периоду приликом реализације планираних активности испољимо висок степен одговорности, као и припремности за успешно решавање свих задатака који се пред нас поставе“, рекао је Стошић.

Поводом обележавања дана Другог центра за обуку у Ваљеву, честитку је упутио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. „Обучавајући војнике на служењу војног рока, кандидате за професионалне војнике, кадете Војне академије и лица из резервног састава, потврђујете да сте способни и оспособљени да реализујете све постављене задатке и да са поносом настављате да негујете традиције Петог пешадијског пука краља Милана. Уверен сам да ћете и убудуће, односом према постављеним задацима, у настојању да унапредите квалитет обука, допринети изградњи функционалних и оперативних способности Војске Србије“, наглашено је између осталог у честитки коју је упутио генерал Љубиша Диковић.

Обележавању Дана Другог центра за обуку присуствовали су официри, подофицири и представници јединица Војске Србије, начелник Колубарског управног округа, представници Безбедносно информативне агенције, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Удружења пензионера као и бројни други гости.

Овом приликом приређен је обилазак Спомен собе, додељена су наградна одсуства, а присутни су минутом ћутања одали пошту свим погинулим припадницима Другог центра за обуку и Војске Србије. У програму су учествовали, млади уметници, хорски певачи и чланови КУД „Извор“.