Обележен дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату

Почетак » Обележен дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату » Вести » Обележен дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату
Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату, 15. септембар, обележен је данас у организацији СУБНОР-а полагањем венаца и цвећа у спомен парку на Петом пуку. Венце и цвеће положили су градоначелник Ваљева Станко Терзић, заменик градоначелника Жарко Ковач, помоћник градоначелника Милорад Илић, представници СУБНОР-а и борачких удружења.
 
 У име града Ваљева на данашњој свечаности говорио је помоћник градоначелника Милорад Илић. „Ваљево је у Другом светском рату ослобођено 15. септембра 1944. године. Тада су немачки фашисти протерани из Ваљева и наш град 71 годину живи у слободи. Од следеће године, град Ваљево ће поново преузети свечано обележавање 15. септембра као централног антифашистичког дана у борби против фашизма. Овај датум нема и не треба да има никакав идеолошки предзнак, јер то је пре свега дан када је Ваљево ослобођено од немачких фашиста. Ове године цео свет је обележио 70 година победе над фашизмом, а Србија и Југославија су положиле огромне жртве у борби против фашизма. Ове године Србија је величанственом војном парадом у Београду обележила 70 година победе над фашизмом, а Ваљево нема никаквог разлога да се не поноси својим 15. септембром, даном када су немачки фашити протерани из Ваљева. Слава свим борцима који су учествовали у антифашистичкој борби, а посебно слава свим борцима који су учествовали у ослобођењу града Ваљева-Првој пролетерској дивизији и Шестој личкој пролетерској дивизији“, истакао је овом приликом помоћник градоначелника Милорад Илић.
 
Председник окружног одбора СУБНОР-а Милић Петровић рекао је овом приликом да је 15. септембар дан нашег националног идентитета и део наше традиције. „Дан победе над фашизмом најзначајнији је празник града Ваљева и дугујемо велику захвалност свим борцима који су се борили за наш град“, рекао је Петровић.
 
 
 

Leave a Comment