Обележен Дан планете Земље

Почетак » Обележен Дан планете Земље » Вести » Обележен Дан планете Земље

Поводом 22. априла- Светског дана планете Земље, у Ваљеву je, на простору између Основне школе „Владика Николај“ и Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ посађено 50 садница дрвећа.

Ваљево је један од 50 градова, које је Народна канцеларија председника Републике Србије, у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања укључила у акцију „Зелени градови Србије“.
 
Александар Ранковић, члан Градског већа Ваљева, изразио је наду „да ће овај простор ускоро постати својеврсни парк и да ће успомена на овај дан трајати макар један век“.
 
„Дан планете Земље, 22. април, који су Уједиљене нације прогласиле за дан посвећен борби против угрожавања животне средине, прилика је да сви размислимо о ономе што нам је остављено у наследство и да размислимо шта све треба да урадимо, да би ова планета трајала што дуже за оне који долазе. Што се тиче града Ваљева и еколошке ситуације у граду, можемо бити поносни на то да је ово релативно чист град са очуваном животном средином, упркос проблемима загађења ваздуха, нарочито у зимском периоду. Задатак нам је да у будућности подигнемо еколошку свест наших грађана на што виши ниво. У пракси се показало да је то најбоље радити са младим људима, јер они најбоље усвајају нове стандарде и културу живљења, становања и очувања животне средине. Сви заједно морамо доста урадити да сачувамо све лепоте које имамо, преко кањона реке Градац, до венца ваљевских планина“, рекао је Александар Ранковић.
 
Живко Видић из ЈКП „Видрак“ најавио је акцију изношења кабастог отпада, која ће почети ове суботе и трајати наредне две суботе.
 
„ЈКП „Видрак“ се укључио, као и сваке године, у акцију изношења кабастог смећа. Акција ће трајати наредне три суботе, у периоду од 7 до 14 часова. Сви грађани, који имају кабасто смеће, могу се обратити на дежурни телефон 220-941, ради постављања отворених контејнера за избацивање кабастог смећа и чишћења, или доласком малих возила на терен и купљења тог смећа. Грађевински материја не потпада под категорију кабастог смећа, већ ће бити одношен стари намештај и бела техника“, рекао је Живко Видић.
 
Миодраг Кића Лаловић, из Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева, рекао је да су већ почели радови на уређењу града, из фонда од 35 милиона динара, који су опредељени из буџета града Ваљева за одржавање зелених површина.
„На 150 хектара зелених површина у граду, почело је санитарно чишћење и уређивање. Већ смо засадили преко 200 садница уличних дрвореда. Данашњи Дан планете Земље је само капу у пословима, које смо започели по читавом граду. У овом послу нам помажу запослени у ЈКП „Видрак“, предузећу „Мичелини“ и Омладинска задруга „Младост“ раде на свим зеленим површинама у граду пуном паром и пуним капацитетом. Биће засађено преко 400 стабала патуљастог шибља и четинара, углавном на градским трговима и у центру. До средине маја, биће засађено преко 50.000 струкова цвећа по грдским парковима и осталим зеленим површинама. одржавања зелених површина у Бранковини, Колубаре, набавке парковских клуба и осталог мобилијара, надлежне службе бринну о одржавању зелених површина у нашем граду. Овог пролећа је засађен дрворед у Поп Лукиној улици, попуњена места где су поломљена стабла у Сувоборској улици, Мирка Обрадовића, Насељеу „Сретена Дудића“, а по завршетку тротоара у Карађорђевој улици до Јадра, у јесењој садњи ћемо завршити и ову улицу, по принципу да сваки кварт има своје дрво“, рекао је Лаловић.
 
У данашњој акцији сађења дрвећа, учествовали су и ученици Основне школе „Владика Николај Велимировић, као и еколошко друштво „Грин бајк“, који су помогли, да простор имеђу школе и Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“,  добије још лепши изглед.
 

 

 

Leave a Comment