Обележен Дан полиције у Бранковини

Почетак » Обележен Дан полиције у Бранковини » Вести » Обележен Дан полиције у Бранковини

 

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић положио је поводом обележавања Дана Министарства Унутрашњих послова и полиције венац на споменик првом министру полиције, војводи Јакову Ненадовићу у Бранковини.
 
Поред њега свечаности су присуствовали и положили венце представници војске, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и његов заменик Станко Терзић и начелник Колубарског округа Милоје Обреновић.
 
Тим поводом министар унутрашњих послова Ивица Дачић је истакао:
 
„Ми данас обележавамо два века од формирања Министарства Унутрашњих послова које ради у континуитету од како Србија има државу. Први Министар Унутрашњих послова био је Јаков Ненадовић, односно први попечитељ, испред чијег се споменика данас налазимо.То је било једно револуционарно време, време буђења српске националне свести, време Српских устанака и Турске владавине и сигурно је да је наше Министарство дало један од кључних доприноса уопште у формирању Српске државе.
 
Данас МУП такође представља један велики ослонац нашим грађанима и нашој држави са задатком да одржи јавни ред и мир, да штити државне и националне интересе, да штити безбедност грађана од криминала и од тероризма, затим број других активности као што је заштита државне границе, као и безбедност у саобраћају, а између осталог и управни послови (издавање личних докумената). И у данашње време и у историји циљ МУП-а је безбедност грађана.
 
И зато је ово за нас један велики јубилеј, један велики дан. Мало која земља у окружењу, и уопште у Европи, може да се похвали да има два века постојања МУП-а, односно полиције. Уупутио је честитке свим припадницима МУП-а и свима онима који су за ова два века радили у министарству.
 
МУП доживљава реформе и налази се на прагу наставка и усвајања стратегије Министарства са циљем стварања једне одговорне полиције која је способна, компетентна, квалификована, добро обучена и добро опремљена где ће се поштовати статус професије полицајца.
 
Овај дан је и прилика да се сетимо и свих који су радили, који су дали своје животе, здравље и све оно највредније за ову државу и овај народ.
 
Пошто је полиција у сваком смислу систем силе, по истраживањима ОЕБС-а црква, полиција и војска, су три институције које имају највеће поверење грађана. Овај дан је дан да се подсетимо на та велика времена и да сазнамо где смо данас и где желимо да стигнемо. Улагање у полицију је улагање у будућност. Српска полиција не може да ради свој посао ако нема адекватне услове за то“, рекао је Дачић.
 

 

 

 

 

Leave a Comment