Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Почетак » Обележен Дан примирја у Првом светском рату » Актуелно » Обележен Дан примирја у Првом светском рату

У целом свету се обележава 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, а у Србији је ово државни празник. На Спомен гробљу војницима из Првог светског рата, које се налази у склопу Новог гробља у Ваљеву, данас су цвеће и венце положили представници града Ваљева и Војске Србије, уз одавање поште почасног вода.

Почаст жртвама је одао и цвеће положио, у име Војске Србије, командант Касарне „Војвода Живојин Мишић“ потпуковник Зоран Смиљанић. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је, у име града Ваљева, одао почаст страдалима у Великом рату.

„ Данас је дан када је пре 99 година закључено примирје између зараћених сила у Првом светском рату, с једне стране савезника и сила Антанте, а са друге стране немачког Рајха и аустријске војске. Данас обележавамо сећање на Велики рат који је однео многе људске жртве. Овде су кости српских војника, који су оставили своје животе после Колубарске битке и непријатељских војника у то време, аустроугарских, мађарских, хрватских, свих оних који су ратовали на страни Централних сила. Исто тако, овде су кости оних људи који после епидемије пегавог тифуса, након повлачења аустријске војске из Ваљева, изгубили своје животе. Данас се сећамо свих оних који су уградили своје кости и своје животе у слободу коју данас ми уживамо. Сматрам да српску државу су правили светитељи и војници. Светитељи су сејали време вере, а војници одлазили у смрт, знајући да је живот јефтинији од оног што бране. Зато, нека је вечна слава јунацима и нека се више никад не понови таква катастрофа и такав велики рат, који се на овим просторима десио у прошлом веку“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

У Србији се Дан примирја у Првом светском рату обележава као државни празник од 2012. године.  Овај датум се обележава у знак сећања на примирје које су зараћене стране потписале у Првом светском рату, у Компијену, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша.

Као главни отив за амблем овог празника се користи цвет Наталијина рамонда, који је угрожена врста у Србији. У ботаници је познат као цвет феникс, јер и када се осуши, може да оживи када се залива, што је прикладна симболика и за српски народ који је пострадао не само у Првом, већж и у многим ратовима пре и после овога. У амблему се користи и мотив траке Албанске споменице.

Ваљевско Спомен гробље из Првог светског рата 1914-1918.године и споменик погинулим јунацима, налази се на Новом гробљу у Ваљеву и датира из времена  велике епидемије пегавог тифуса, која је 1914. године захватила читаву Србију. Влада Србије га је 2005. године прогласила знаменитим местом. Ово гробље се простире на побршини од 70 ари и у њему је сахрањено 429 ратника у појединачним гробним местима, а у шест масовних гробница се налази око 3000 војника.

На пирамидалном постољу на коме се налази бетонски крст, причвршћена је спомен-плоча са посветом: За част, славу и величину своје отаџбине погинулим и умрлим јунацима у рату 1914-1918. године. Захвална отаџбина.