Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Почетак » Обележен Дан примирја у Првом светском рату » Актуелно » Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра, представници града Ваљева и Војске Србије, положили су венце и цвеће на Спомен-гробље на Новом гробљу и одали пошту јунацима. У делегацији Града су били председница Скупштине града Ваљева проф.др Снежана Ракић и заменик председника Скупштине Виктор Мићић, командант Другог центра за обуку Војске Србије потпуковник Саша Стојиљковић и представници Субнор-а.

Спомен-гробље из Првог светског рата налази се на Новом гробљу у Ваљеву и одлуком Владе Србије је 2005. године проглашено за знаменито место. Војничко гробље у Ваљеву простире се на површини од око 70 ари. У делу са појединачним гробним местима сахрањени су посмртни остаци 429 ратника.

На крају прилазне стазе подигнут је између два светска рата споменик палим ратницима 1914—1918. године у облику бетонског крста постављеног на пирамидално постоље зидано фугованим каменом.

На западној страни пирамидалног постоља причвршћена је спомен-плоча са посветом: За част, славу и величину своје отаџбине погинулим и умрлим јунацима у рату 1914—1918. године. Захвална отаџбина.

У заравњеном делу гробља налази се шест масовних гробница у којима је сахрањено око 3000 ратника. На спомен гробљу вршена су сахрањивања војних лица до 1956. године.

Ваљево је у Првом светском рату жестоко пострадало. Жариште пегавог тифуса било је у Ваљеву, у коме је осим војника, живот изгубило много лекара и болничког особља, као и цивилних лица која су помагала као добровољци.