Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Почетак » Обележен Дан примирја у Првом светском рату » Вести » Обележен Дан примирја у Првом светском рату
У Ваљеву је јуче обележен Дан примирја у Првом светском рату. Венце и цвеће на војничко гробље из Првог светског рата, које се налази на Новом гробљу у Ваљеву, положили су представници града Ваљева- заменик председника Скупштине града Јован Лукић и помоћник градоначелника Ваљева Драгољуб Крстић.
 
Почаст погинулим војницима одали су представници Војске Србије и представници Цркве.
„Данас овде, на светом месту обележавамо и сећамо се жртви. Место на коме се налазимо подсећа нас на безумље рата. Овде леже и тела побеђених и победника, што говори да рат као друштвени догађај излази из сваке логике нормалног човека. Овде треба само рећи : „Хвала, заборавити вас нећемо“. Војска Србије негује традиције славних ослободилачких ратова и поштује све жртве пале за слободу“, рекао је потпуковник Александар Васиљевић, командант касарне „Војвода Живојин Мишић“.
 
Помоћник градоначелника Драгољуб Крстић је подсетио на велика страдања српског народа у два светска рата.
 
„Ваљево је имало и несрећу и срећу у тим догађањима. Велика страдања су се десила у ваљевском крају, водиле су се одлучне, велике битке са жртвама. Ваљево је осветлало образ у том времену. Суштина је да не смемо ни по коју цену заборавити ова дешавања, јер је заборав у савременим условима покушај прекрајања историје. Против тога се морамо борити. Град Ваљево ће узети значајну улогу у обележавању 100 година од почетка Првог светског рата, који организује држава Србија. Овде смо да не заборавимо наше претке“, рекао је Драгољуб Крстић.
 
 
 

Leave a Comment