Обележен “Дан реке Саве“ у Ваљеву

Почетак » Обележен “Дан реке Саве“ у Ваљеву » Вести » Обележен “Дан реке Саве“ у Ваљеву
Манифестација “Дан реке Саве“ одржана је данас у граду на Колубари, на платоу испред Центра за културу.
 
Град Ваљево се укључио ове године први пут у обележавање манифестације, а програм на локалном нивоу је организовала Туристичка организација Ваљева. Директор Туристичке организације Ваљева Весна Матић рекла је да је циљ ове акције да се укаже на значај који има река Колубара, као и на одговорност грађана према овој реци.
 
У оквиру ове манифестације организовани су програми занимљиве садржине у којима су учествовали предшколци. Тако је организована еко патрола од малишана, комуналних полицајаца и радника “Видрака“ који су обишли кеј реке Коллубаре и простор уз реку указујући грађанима на правилан однос према реци. Стручњаци Завода за јавно здравље испитивали су квалитет воде реке Колубаре у центру града. Организована је и ликовна радионица за предшколце, где су цртали Колубару како протиче кроз град. Изложбу природних лепота ваљевског краја приредио је фото клуб Ваљево. Полазници Истраживачке станице у Петници приказали су огледе са водом. Поред студената “Сингидунума“ у програму је учествовало и десетак екипа које су припремале рибљу чорбу и сви заинтересовани су могли да пробају спремљене специјалитете у замену за слаткише који ће бити уручени деци без родитељског старања. Поруку “Чувајмо воду на извору да бисмо је могли пити на ушћу“ послали су малишани из обданишта, који су учествовали у програму обележавања ове манифестације.
 
“Дан реке Саве“ обележава се од 2007.године на целом сливу, а све у циљу промовисања и значаја реке Саве и њених притока за све земље у сливу, њених високих еколошких вредности и социо-економских потенцијала. Један од наших главних циљева данас је да схватимо значај и улогу сваког грађанина Ваљева у очувању природног ресурса реке Колубаре, а самим тим и смањимо загађење реке. 

Leave a Comment