Обележен Дан сећања на НАТО бомбардовање

Почетак » Обележен Дан сећања на НАТО бомбардовање » Актуелно » Обележен Дан сећања на НАТО бомбардовање

У граду на Колубари обележен је 24. март Дан сећања на НАТО бомбардовање полагањем венаца и цвећа на споменик пилоту пуковнику Миленку Павловићу и споменик палим борцима од 1990. и жртвама агресије 1999. године код насеља „Милорад Павловић“. Венце су положили и пошту одали представници Војске

Србије – командант Другог центра за обуку потпуковник Зоран Смиљанић, Драган Јанковић представник Колубарског округа и помоћник градоначелника Ваљева Мирослав Пимић.

НАТО је 24. марта 1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ, да би се касније ваздушни удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Бомбардовање Ваљева почело је нешто касније 14. априла 1999. године и град је претрпео знатне штете. На Ваљево и околину је пало 215 бомби, а највише 150 бомби је бачено на фабрику „Крушик“. У бомбардовању Ваљева је уништена зграда МУП-а, као и објекти у Причевићу и на Дивчибарама, срушено је пет стамбених зграда, оштећено је  преко 200 станова и 50 кућа. Погинуло је троје Ваљеваца, док је повређено преко 50 грађана.

На небу изнад нашег града, у херојској одбрани 4. маја погинуо је пилот пуковник Миленко Павловић.