Обележен Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића

Почетак » Обележен Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића » Актуелно » Обележен Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића

„Ваљево и Ваљевци не заборављају херојство Миленка Павловића“, поручено је данас, поводом обележавања Дана сећања-4. маја испред споменика хероју у Улици Владике Николаја у Ваљеву.

У НАТО бомбардовању Србије, 4. маја 1999. године је погинуо на небу изнад Ваљева пилот пуковник Миленко Павловић. Сваке године од тада се пригодним програмом Ваљевци подсете храброг чина пилота, рођеног у Горњем Црниљеву 1959. године

Ваљево је данас у 12.04 часа надлетео авион МИГ 29, чиме су колеге пилоти 204. ваздухопловне бригаде одали почаст свом командату, тада потпуовнику Миленку Павловићу.

Поред споменика у Улици Владике Николаја, након црквеног помена и интонирања химне Републике Србије почео је пригодан програм.

У програму су учествовале ученице Музичке школе у Ваљеву Исидора Лазаревић и Теодора Рафаиловић и глумица Ангелина Лукић.

У име града Ваљева присутне је поздравио председник Скупштине града Милорад Илић. Он је подсетио на дешавања током бомбардовања, која су претходила дану када је погинуо Миленко Павловић.

„2. маја је било најразорније бомбардовање Ваљева. На „Крушик“, Болницу и насеља у околини је пало 55 пројектила. 4. маја је први пут било дневно бомбардовање града. До тада су сва бомбардовања била у току ноћи. Миленко Павловић улетео је из Батајнице и супротставио се у неравноправној борби НАТО бомбардерима. У школи смо учили о јунацима и херојима из неког ранијег времена Првог и Другог српског устанка, Првог и Другог светског рата. Миленко Павловић је херој наше генерације и генерација рођених после Другог светског рата, после 1945. године. Треба да учимо будуће генерације о тадашњој одбрани земље, о херојству Миленка Павловића“, рекао је између осталог, председник Скупштине града Милорад Илић.

Командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић је подсетио на величину личности и на највећа одликовања којима је за живота, али и постхумно одликован Миленко Павловић.

„Данас сећање на храброст, несебичност, патриотизам и јунаштво пилота пуковника Миленка Павловића не бледи. Ми смо имали част и задовољство да са њим радимо, дружимо се и учимо, а сада да школујемо наше младе колеге и будућа поколења у духу јунаштва, оданости Србији и српском народу. Најмање што сви заједно можемо да урадимо је да памтимо, да се сећамо и да учимо на ономе што је Милено урадио. Миленко Павловић је био, јесте и вечно ће бити са нама. Знамо да су његова херојска крила и данас раширена и да нас штите, за утеху његовим најближима и свима нама који смо га познавали. Нека живи сећање на Миленка Павловића и све хероје овога краја“, закључио је у свом говору пуковним Жељко Билић.

Полагањем цвећа на спомен-обележју у Бујачићу, селу у чијем је атару пао авион пре 19. година, пошту су одали и мештани овог села.