Обележен јубилеј ваљевског шаха

Почетак » Обележен јубилеј ваљевског шаха » Актуелно » Обележен јубилеј ваљевског шаха

Шах се у Ваљеву игра 138 година, а 70 година постоји Шаховски клуб “Свети Николај Српски”. То је био повод да се овог викенда у граду на Колубари прославе ови значајни јубилеји свечаном академијом и симултанком коју је на 15 табли са познатим личностима и Ваљевцима одиграо некадашњи светски шампион Анатолиј Карпов, почасни грађанин Ваљева.

Најпре је велемајстора Анатолија Карпова примио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

На свечаној академији која је у суботу одржана у Ваљевској гимназији, о историји ваљевског шаха говорили су Бранислав Ракић, новинар и публициста и др Бошко Ђукановић, почасни председник клуба “Свети Николај Српски”. Владика Милутин одликовао је Анатлоја Карпова орденом Светог Владике Николаја за допринос у развоју односа српског и руског народа.

После свечане академије, Анатолиј Карпов је у хотелу “Гранд” одиграо симултанку са познатим личностима из јавног и културног живота Србије и грађанима Ваљева, међу којима су били и фудбалска легенда Драгослав Шекуларац и кошаркашки тренер Владе Ђуровић.

Шах је у Ваљево донео књижевник и путописац, потомак славне породице Ненадовића, Љуба Ненадовић и то осамдесетих година 19. века, а први клуб основан је 1929. године када му је председник био Петар Марковић, адвокат и посланик Уставотворне скупштине.

Прво првенство Ваљева у шаху одржано је у кафани надомак хотела “Гранд” а титулу је понео тада шеснаестогодишњи ученик Ростом Дер Хазарјан, из чувене породице ваљевских Јермена, који је касније друговао са шаховским светским правцима као што су Тигран Петросјан и Михаил Таљ.

У недељу је у Центру за културу Ваљева одржан велики концерт на коме су наступили Ју група, Дадо Топић, Неверне бебе,  Зоран Јевремовић и група „Графити“.