Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Почетак » Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом » Актуелно » Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом
12345678910

Деца са инвалидитетом, ученици Основне школе „Нада Пурић“ данас су у оквиру обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом трећег децембра, приредила пригодан програм за своје вршњаке. Весело, раздраганао са полетом и осмехом, малишани су у Основној школи „Нада Пурић“, уз песму и игру, показали и глумачке вештине. Овом приликом представљени су и награђени литерални радови деце која су учествовала на конкурсу Друштва за церебралну парализу. У програму су учествовали оркестар и фолклорни ансамбл КУД „Абрашевић“.

Обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом у Основној школи „Нада Пурић“, присуствовао је Саша Симић, помоћник градоначелника града Ваљева. Он је овом приликом у име градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића, уручио 30 пригодних поклона малишанима са инвалидитетом.

Међународни дан особа са инвалидитетом 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље, позивају на обележавање тога дана у циљу да се унапреди и омогући особама са инвалидитеом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Овај значајан датум је повод да се скрене пажња на проблеме са којима се ове особе суочавају, а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштвене заједнице. Према подацима Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, процењује се да око 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета.