Обележен Празник града Ваљева

Почетак » Обележен Празник града Ваљева » Вести » Обележен Празник града Ваљева
Доделом награда добитницима и ученицима генерације ваљевских основних и средњих школа обележен је у петак 20. марта- Празник града Ваљева.
 
Награђено је 11 ученика основних и шест ученика средњих школа. За животно дело је награђен др Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије, а за хуманост, племенитост и храброст Милан Михаиловић, начелник Сектора за ванредне ситуације у Ваљеву. У категорији васпитно-образовног рада је награђена Милица Остојић, директорка ОШ “Прота Матеја Ненадовић” из Бранковине, за медицину и социјалну заштиту др Бранко Будимировић и Тим за вантелесну оплодњу, за област стваралаштва ученика и студената Давид Копривица, за област културно-уметничког рада КУД “Абрашевић”, за област спорта рвач Марко Јовановић, а за област новинарства Слободан Раковић. 
 
Ове године је звање Почасни грађанин Ваљева додељено Милошу Теодосићи, кошаркашком репрезентативцу Србије.
 
На Свечаној академији која је у петак одржана у Центру за културу Ваљева, присутнима се најпре обратио градоначелник Ваљева Станко Терзић. Он се осврнуо на годину која је иза нас и у којој се Ваљево суочило са елементарном непогодом великих размера.
 
“У поплави која је задесила наш град, оштећена су или уништена добра велике вредности. Штета која је причињена стамбеним, комуналним, привредним објектима и пољопривредним добрима, процењена је на готово 1,5 милијарди  динара. Захваљујући вишегодишњим активностима градских служби на предузимању превентивних мера и активности за време и након елементарних непогода, спречена је штета још већих размера. У протеклој години из средстава града, у границама расположивих могућности су финансиране активности на отклањању последица поплаве на најугроженијим подручјима. Санирана је штета на бројним објектима комуналне инфраструктуре, а захваљујући средствима добијеним из Буџета Републике Србије и од страних донатора, преузете су активности на изградњи и санацији стамбених објеката, срушених или оштећених услед поплаве, као и на санацији дела уређене обале Колубаре, оштећене током поплава”, рекао је градоначелник и захвалио се свима који су помогли да Град изађе из тешке ситуације.
 
Градоначелник је изразио задовољство што већ трећу годину за редом Град Ваљево додељује награду ученицима генерације, „јер залог за будућност ће резултирати даљим успесима наших младих суграђана на различитим пољима образовања и науке. Ово је дан када награде додељујемо нашим најистакнутијим прегаоцима из различитих области рада и стваралаштва. Уверен сам да наш град има и добро препознаје такве бројне појединце и институције које својим радом заслужују признање средине у којој раде и живе. „
 
Ове године, свим наградама и добитницима придружује се још један – Милош Теодосић, коме је одлуком Скупштине града Ваљева додељено признање Почасни грађанин Ваљева. Неподељено је мишљење да овај спортиста заслужује да му се град на овај начин одужи и за спортска достигнућа и за начин на који, не само као спортиста репрезентује наш град”, рекао је градоначелник. 
 
У име добитника награда, обратио се др Војислав Андрић, који је изразио веру “да су сви овогодишњи добитници резултатима свог рада и делима у корист нашег града и Србије, као и оним што су учинили за наше суграђане, обезбедили да награда града Ваљева добије на значају и бар за мало подигли ниво захтева и домета које морају имати добитници награда у наредном периоду.”
 
“Догађај коме данас присуствујемо служи на част нашем граду због чињенице да су данас награђени само неки од најуспешнијих грађана Ваљева, а мени се чини још више због промоције најбољих међу најбољим ваљевским ђацима – девојака и момака од којих у наредном периоду, с правом можемо очекивати високе радне, научне и уметничке домете. Не бих да посебно апострофирам данас јединог двоструког добитника награде Давида Копривицу и његове успешне другаре из ваљевских основних  и средњих школа , али користим ову прилику да свима нама скренем пажњу и на чињеницу на често употребљавану фразу да су млади највредније што имамо. Да то не би остале само празне речи, не треба да се деце и омладине сетимо само у оваквим свечаним приликама, већ да радом на изради квалитетне стратегије развоја образовања и стратегије за младе у нашем граду и оперативних и материјално подржаних акционих програма за реализацијустратегија, докажемо да суштински и искрено мислимо на младе и будућност нашег града”, рекао је Војислав Андрић.
 
Он се су свом обраћању осврнуо и на катуелна догађања у просвети Србије:
“Користим ову прилику да Министарство просвете и Владу Републике Србије замолим да потпуно оправдане захтеве просветних радника не схвате само као борбу за пуку животну егзистенцију, већ пре свега за достојанство једне важне професије, за мене најлепшег занимања на свету. И поручим да није коректно образовање декларативно сматрати као делатност од прворазредног значаја за Србију, просветне раднике третирати као грађане трећег реда”, проучио је овогодишњи добитник награде за животно дело др Војислав Андрић.
 
Свечану академију је отворио квартет “МИСС”, који је одсвирао химну Србије “Боже правде”, а потом и композицију “Бојерка”. Градски мешовити хор “Абрашевић” је отпевао композиције “Тамо далеко” и “Креће се лађа француска”, уз инструменталну пратњу Небојше Јеремића.
 
Првак београдске опере Владимир Андрић је отпевао композицију “Ноћенка” и “Елегију” Стевана Христића, уз клавирску пратњу Дарија Хумењука.
 
Краљево коло је одиграо Фолклорни ансамбл Етно удружења “Свети Георгије”.
 
Првак Народног позоришта, глумац Зоран Ћосић је потом говорио монолог Војводе Живојина Мишића.
 
Аплаузе су на крају побрали и млади музичари, ученици ОШ “Сестре Илић” који су извели композицију “Пукни зоро”. Водитељ програма је била Радмила Новаковић, некадашња спикерка Радио Ваљева, а сада одборница у Скупштини града Ваљева.
 
Награде добитницима су додељили градоначелник Станко Терзић, заменик градоначелника Жарко Ковач и Мила Грујичић, председница Комисије за доделу награда града Ваљева, Скупштине Ваљева.  
 
 

Leave a Comment