Обележен Светски дан Рома

Почетак » Обележен Светски дан Рома » Вести » Обележен Светски дан Рома
Поводом 8. априла- Светског дана Рома, данас је организован пријем код заменика градоначелника за 44 ученика и студената ромске националности. У подне у Центру за културу Ваљева одржан је програм ученика основних школа. У холу Центра за културу ће бити отворена и изложба фотографија „Роми данас“, а у великој сали Центра за културу ће у 20 часова почети концерт „Љубав“ Етно удружења „Свети Георгије“ и пријатеља.
 
Град Ваљево трећу годину спроводи програм стипендирања ромских ученика и студената који постижу добре резултате у образовању. То је резултат стратешког приступа образовању јер је локална самоуправа у Ваљеву 2006. године усвојила Локални акциони план за образовање Рома.
 
Сврха стипендирања ромских ученика и студената јесте да се широј јавности скрене пажња на све већи број младих људи у ромској популацији у Ваљеву који добро уче школу. То је и подстрек свим ученицима да се труде, постижу добре резултате те да ће заједница препознати њихов напор. У овој школској години одобрено је 38 стипендије за ученике средњих школа. Међу стипендистима је 4 студента и то 2 студента Београдског универзитета (џез саксофон, ФМУ, италијански језик, Филолошки факултет) као 2 студента Високе послове школе у Ваљеву. Највише стипендиста је из Економске (13) и Техничке школе (10) и у Медицинској (10) Троје стипендиста из Балачке уче Средњу школу у Коцељеви. Један стипендиста је у Пољопривредној, три средњошколаца из Балачке су у Средњој школи у Коцељеви. Двоје стипендиста су ученици средње Музичке школе „Живорад Грбић“ а двоје младих људи уче билингвално одељење у Ваљевској гимназији.
 
Ромским ђацима обратио се заменик градоначелника Жарко Ковач који им је најпре пожелео пуно успеха даље у раду. 
 
„Ромска заједница је и својим бројем, али и свим осталим аспектима значаја практично увек била део интегралне целине градског становништва. Ромска заједница тренутно чини 1,6 % укупног становништва нашег града. За разлику од осталог становништва које бележи пад у наталитету , ромска заједница се мало и повећала у последње три године што је заиста добар знак. Последњих година додељујемо стипендије и помажемо ученике ромске националности и издвајамо око 1,7 милиона динара за реализацију тих програма. У наредном периоду очекује нас реализација пројекта „Инклузије Рома“ и то пре свега у домену образовања, а потом и у запослењу. Намера нам је да вас што више укључимо у све структуре града. Надам се још бољој сарадњи“, рекао је Ковач.
 
Светлана Јанковић Бељански, помоћница градоначелника за социјалну заштиту пожелела је пре свега срећан празник свим Ромима. 
 
„Образован човек мора да има могућност да се бори и да сам креира своју будућност. Али такође и да се у животу суочи са пробелмима које живот носи. Ако остане у свом личном окружењу, необразован, незаинтересован онда не може да очекује ни да се заједница заинтересује за њега. Реците нам своје проблемем и ми ћемо као заједница покушати да их заједно са вама и решимо“, рекла је Бељански.
 

Leave a Comment