Обележена годишњица ослобођења Ваљева

Почетак » Обележена годишњица ослобођења Ваљева » Актуелно » Обележена годишњица ослобођења Ваљева

У организацији градског одбора СУБНОР-а Ваљево данас су положени венци и цвеће у Спомен парку на Петом пуку, где почивају борци погинули у борбама за ослобођење града Ваљева 1944. године. Погинулима, пошту су одали борци и чланови породица бораца Прве пролетерске, Шесте личке народноослободилачке ударне бригаде, Крајишкe бригадe из Београда,  јединица које су учествовале у ослобађању Ваљева пре тачно 76. година, као и делегације СУБНОР –а републичког, градског и општина Колубарског округа, делегације града Ваљева, Војске Србије, МУП-а и борачких организација Београда, Ужица, Пожеге, Севојна, Косјерића, Богатића, Пријепоља и Нове Вароши.

Пре почетка свечаности служен је парастос погинулима у рату за слободу.

Рајко Милинковић, председник Градског одбора је између осталог истакао да ће за све из СУБНОР-а, 15. септембар увек бити Дан Ваљева. Он је евоцирао успомене на учешће ваљевских јединица у рату и борбе за ослобођење Ваљева 1944. године. Подсетио је да је током Другог светског рата из ваљевског краја погинуло 2790 бораца, а да је 18 народних хероја дао овај крај. „То је велики допринос слободарског Ваљева борби против окупатора, као што је то било и у свим претходним ослободилачким ратовима. Из историје се не може избрисати допринос народа Србије у Другом светском рату на уништавању фашизма оружаном борбом са другим државама и народима света, који се данас поносе што су дали свој допринос на сламању фашизма. Ако се у нашој садашњој или будућој историји појави генерација Срба, којa одлучи да клечи да би умилостивила зло, то би вероватно био крај онога што је наш народ до сада био. Ако желимо да сачувамо достојанство и снагу наше јачине морамо сачувати основне моралне вредности, као што је истина, слобода, права и људска солидарност. Слобода  је освојена са овим палим жртвама и нека нас хумке широм наше земље стално опомињу на злочине које окупатор доноси једном народу који брани своју слободу “, поручио је на данашњој свечаности Милинковић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, честитао је присутнима 15. септембар који је како је истакао значајан датум у историји наше државе, земље и нашег града.

 „На данашњи дан одиграли су се важни догађаји у Првом и Другом светском рату који су одредили правац развоја наше земље. Од ове године установљен је нови државни празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт. Овај празник ће заједно обележавати Србија и Република Српска уједињујући све Србе у неговању историје и неговању успомена на све ратове које је наш народ водио. Нама младима не преостаје ништа друго него да следимо пример наших предака у свакодневним животним борбама. Хвала вам и још једном честитам 15. септембар“, рекао је градоначелник Лазар Гојковић.

Борац Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, која је учествовала у борбама за ослобођење Ваљева, пуковник авијације Зденко Дупанчић обратио се присутнима и истакао да град Ваљево достојно обележава годишњицу слободе. Дупанчић је дао сликовит приказ својих сећања на догађаје из давне 1944. године. 

На крају свечаности, додељене су плакете: градоначелнику Лазару Гојковићу, команданту Другог центра за обуку касарне „Војвода Живојин Мишић“ пуковнику Зорану Смиљанићу и представницима СУБНОР – а који су присуствовали обележавању Дана ослобођења Ваљева.