Обележена годишњица ослобођења Ваљева

Почетак » Обележена годишњица ослобођења Ваљева » Актуелно » Обележена годишњица ослобођења Ваљева
petipuk1petipuk2petipuk3petipuk4petipuk5petipuk6petipuk7petipuk8petipuk9petipuk10

У Спомен парку на Петом пуку, у суботу је обележен 15. септембар Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату. Свечаност је започела минутом ћутања, уз присуство почасног вода Војске Србије, бораца из Другог светског рата и учесника у Народноослободилачкој борби, чланова СУБНОР-а, делегације Града, Прве пролетерске и Шесте личке дивизије. Цвеће и венце су положили представници Војске, Прве пролетерске, Шесте личке дивизије и председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић.

„ Данас слободарско Ваљево слави и обележава 74. годишњицу од победе над фашизмом и стогодишњицу од пробоја Солунског фронта и свих ратова који су вођени у историји Србије. Дан победе над фашизмом је најзначајнији заједнички празник града Ваљева, ово је дан за славље, топове, ватромете, игре и песме, јер су наша земља и Ваљево учествовали у том рату и дали велики допринос победи у Другом светском рату. Петнаести септембар је велика тековина НОБ-е која се не може лако бацити у заборав,то је празник свих ратова који су вођени на територији Србије. Борци НОР-а, под командом Врховног команданта друга Тита извојевали су слободу народу, где је изгинуо велики број младих и овде на Петом пуку у хумкама лежи преко 3000 бораца, преко 2000 је рањено, један део њих је израстао у хероје, носиоце споменице, а данас се више не спомињу. На територији нашег округа подигнуто је 382 спомен обележја из НОБ-е и већина их је у лошем стању. Из историје се не може избрисати допринос народа Србије, бораца Народноослободилачког рата, војсковође – хероја Јосипа Броза Тита, братске Русије која нам је помогла у операцијама за прогон фашиста из наше земље. Данас смо поносни што смо дали велики допринос у сламању фашизма. Ако желимо да сачувамо достојанство и снагу, морамо сачувати основне моралне вредности, као што су истина, слобода, правда и достојанство. Слобода је освојена са овде стрељанима, изгинулим за ослобођење и нека нас ове хумке и спомен обележја стално подсећају на злочине које је окупатор донео једном народу који брани своју слободу“ , у обраћању присутнима истакао је председник ваљевског СУБНОР-а Милић Петровић.

Председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић поздравио је све преживеле борце Прве пролетерске и Шесте личке који су пре 74 године учествовали у ослобођењу Ваљева, њихове потомке и поштоваоце, представнике Војске Србије, представнике свих борачких организација и присутне грађане. Председник Илић је подсетио присутне да је следеће године 75 година од ослобођења Ваљева, да је то изузетно велики и значајан датум, значајан пре свега зато што Ваљево у својој историји никада дуже није живело у слободи него што живи од 15. септембра 1944. године до данас.

„Ослобођење града Ваљева била је јединствена акција антифашистичких снага које су у лето 1944. године кренуле у коначно ослобођење Европе од немачког фашизма. Град Ваљево је као град био ослобођен 15. септембра 1944. године. Војвода Живојин Мишић победио је на Добром пољу и пробио Солунски фронт, тако да је 15. септембар и дан пробоја Солунског фронта. Српски су војници за месец дана са Солунског фронта 20. октобра 1918. године ослободили Ваљево. Ове године славимо и стогодишњицу те велике победе и велике у Првом светском рату, како се данас то често зове у Великом рату“, рекао је председник Илић.

Пригодним речима скупу су се обратили Милан Шашић, борац Шесте личке дивизије и Зденко Дупланчић, председник Секције Прве пролетерске дивизије.