Обележена годишњица погибије Миленка Павловића

Почетак » Обележена годишњица погибије Миленка Павловића » Актуелно » Обележена годишњица погибије Миленка Павловића
DSCN3864_pilot1DSCN3878_pilot6DSCN3879_pilot5DSCN3881_pilot7DSCN3882_pilot8DSCN3887_pilot9DSCN3864_pilot1DSCN3869_pilot2DSCN3873_pilot3DSCN3876_pilot4

Данас је комеморативном свечаношћу код споменика пилоту у Булевару владике Николаја обележена седамнаеста годишњица херојске смрти пуковника пилота Миленка Павловића, команданта 204. ловачко авијацијског пука Војске Југославије.  Пуковник пилот Павловић је погинуо у ваздушној бици над Ваљевом током НАТО агресије 4. маја 1999. године.

Помен пилоту Миленку Павловићу служио је епископ Милутин са свештеницима ваљевске цркве. Венце и цвеће на споменик су положили чланови породице, Ваздухопловства Војске Србије, команде Гарнизона, Колубарског округа, представници Града Ваљева, челници Општине Осечина, Полицијске управе Ваљево, ХК „Крушик“, Удружења бораца рата од 1990. године и представници других организација.

Саборац Миленка Павловића из 204. ваздухопловне бригаде, мајор Милан Жуњић, поручио је да његов лик и дело се не смеју заборавити. „Пре тачно 17 година на данашњи дан командант 204. ловачког авијацијског пука пуковник Миленко Павловић полетео је ка НАТО авионима који су бомбардовали нашу отаџбину. Летео је пут свог родног краја, своје Подгорине и одлетео право у легенду. Миленков лет је трајао око 12 минута. Био је то последњи његов лет, али и последњи лет до краја НАТО агресије. Погинуо је бранећи своју отаџбину, изражавајући и извршавајући најсветлији и најсветији чин, жртвујући себе и одбрану свог народа, истински родољуб и патриота сврстао се у ред бесмртних. Оставио је све, као да не оставља ништа, своје родитеље, синове и супругу и бројне пријатеље, родбину, ратне другове и с тим чином храброг и одважног уписао се у ред легендарних српских јунака, команданата и пилота а његов подвиг трајно ће представљати светли пример покољењима која долазе. Волео је своју породицу, пилотски позив, свој родни крај и своју земљу.Својим командовањем и појавом уливао је поверење свима и био чврст ослонац за све оне са којима је обављао војничке дужности.

Данас сећање на храброст, несебичност, патриотизам и јунаштво пилота пуковника Миленка Павловића не бледи. Имали смо част и задовољство да са њим радимо, дружимо се  и од њега учимо, а сада да школујемо наше младе колеге и будућа покољења у духу јунаштва, оданости Србији и српском народу. Најмање што можемо да урадимо је, да се сећамо и учимо на ономе што је Миленко урадио. Миленко Павловић је био, јесте и вечно ће бити са нама. Знамо да су његова херојска крила и данас раширена и штите нас“, истакао је мајор Милан Жуњић евоцирајући успомене на Миленка Павловића.

Помоћник градоначелника Ваљева Милорад Илић је подсетио је да је НАТО агресија током 78 дана бомбардовања те 1999. године, однела више од две хиљаде живота и нанела огромну материјалну штету. Ваљево је најжешће бомбардовано тог 2. маја када је више од 50 разорних пројектила пало на ХК „Крушик“, насеље Милорада Павловића и ваљевску болницу. „Миленко Павловић херој нашег доба, нашег времена, наших живота, али и град Ваљево је сведок херојске погибије Миленка Павловића и ту успомену ће чувати увек. СРЈ, Србија и град Ваљево не могу НАТО пакту опростити погибију Миленка Павловића, погибију троје грађана Ваљева, повређивање преко 50 становника и многобројна материјална разарања која је градв ваљево у бомбардовању доживео. То им не можемо никад ни заборавити , ни опростити“ рекао је Илић.

Изведен је пригодан културно-уметнички програм, који је припремио Центар за културу. Химну Србије отпевао је Мирослав Голубовић, солиста градског хора „Абрашевић“. Глумица Катарина Вићентијевић казивала је одломак из представе „Мишићи“ у улози Лујзе Мишић, Живојинове жене, а глумица Ангелина Лукић говорила је одломак из монодраме „Надежде Петровић“. У музичком делу представили су се Марко Томић и ученица Ваљевске гимназије Јана Секулић.

Након комеморације у Ваљеву, чланови породице и најближи сарадници Миленка Павловића положили су венце цвеће на спомен-обележје у Бујачићу, на месту где се срушио авион.

Обележавању годишњице погибије пилота Миленка Павловића присуствовао је и ваздухопловни бригадни генерал Предраг Бандић.