Обележена годишњица рођења Проте Матеје Ненадовића

Почетак » Обележена годишњица рођења Проте Матеје Ненадовића » Актуелно » Обележена годишњица рођења Проте Матеје Ненадовића

На данашњи дан 1777. године у Бранковини код Ваљева родио се Матеја Ненадовић, у народу упамћен као Прота Матеја. Тим поводом, у име града Ваљева, на гроб државника, дипломате и свештеника у порти бранковачке цркве, данас су цвеће положили члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић и одборник Скупштине града Ваљева Милош Ковачевић.

Прота Матеја је, уз свог оца Алексу, био један од организатора Првог српског устанка. После турске окупације постао је председник Српског правитељствујушћег совјета, прве српске владе, а као дипломата представљао је српски народ на Бечком конгресу, али и на руском и аустријском двору, водио преговоре са Немцима, Италијанима, Енглезима, Французима и другим народима који су могли да нам помогну у борби за ослобођење, али преговарао и са Турцима о миру и независности Србије.

Са својим стрицем Јаковом командовао је војском Западне Србије и донео слободу нашем народу. Поред свих државничких обавеза, Матеја није скидао мантију и остао је упамћен као Прота. Његово најзначајније дело су „Мемоари“ који су написани на српском народном језику.

Прота Матеја који је обновио немањићку Србију, родио се на празник родоначелника царске лозе Немањића – Светог Симеона (Стефана Немање), а умро је у Ваљеву 11. децембра (29. новембра по јулијанском календару) 1854. године.