Обележено 100 година од смрти др Селимира Ђорђевића

Почетак » Обележено 100 година од смрти др Селимира Ђорђевића » Вести » Обележено 100 година од смрти др Селимира Ђорђевића
Поводом стогодишњице од смрти др Селимира Ђорђевића, данас су на његов гроб, на брду Видрак, цвеће положили представници града Ваљева, градоначелник Станко Терзић и помоћник градоначелника Милорад Илић, као и директор Народног музеја Ваљево Владимир Кривошејев.
 
Директор Музеја Владимир Кривошејев је причу о др Селимиру Ђорђевићу почео анегдотом о томе како је краљ Петар Карађорђевић 1907. године из Рибарске Бање путовао возом за Београд. Тражио је да путује инкогнито, али када је воз стао на станици у Јагодини, видео је масу народа која је клицала. Краљ Петар се љутио на своје ордонансе, али је убрзо схватио да грађани Јагодине нису изашли њега да дочекају, већ да испрате свог лекара који је прелазио на нову службу, у Ваљево. Био је то др Селимир Ђорђевић.
 
“Данас обележавамо годишњицу смрти најзначајнијег лекара из времена Ваљевске болнице у Првом светском рату. Он је био управник Окружне болнице у Ваљеву и он је поставио град-болницу за време Великог рата. Цео град је у то време био болница и ту организацију је направио управо др Селимир Ђорђевић. По његовој смрти, др Аријус Ван Тиенховен је писао да га је лечио др Ђорђевић, да је био изванредан лекар и да је одлучујуће допринео његовом излечењу. Војвода Живојин Мишић, победник Колубарске битке је послао писмо мајци др Ђорђевића, која је такође овде сахрањена. Написао је да је др Ђорђевић био толико пожртвован, да је био на сваком месту где је избила епидемија пегавог тифуса. Осим тога што је био организатор и управник целе Ваљевске болнице, био је и лекар. У почетку су били ангажовани многи лекари из Ваљева и готово су сви страдали од епидемије опаке болести. Страдали су и бројни лекари из других градова из Србије и из иностранства. 
 
Град Ваљево на достојанствен начин ће обележити период Ваљевске болнице. Поред тога што је Ваљевски музеј са градском Дирекцијом обележио све објекте где је била Ваљевска болница, Слободан Раковић је направио филм о Ваљевској болници, који ће бити трајни документ ономе што се одиграло у Ваљеву, Архив припрема сталну поставку у једној од зграда где је била Ваљевска болница. Мислим да све то не треба да се заборави и морамо се сећати тог изузетно храброг, али изузетно трагичног времена у Ваљеву”, рекао је Милорад Илић, помоћник градоначелника Ваљева.
 
О животу и раду др Селимира Ђорђевића је говорио Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву. 
 
“Данас смо се окупили овде, испред гроба човека који је живот ставио на олтар отаџбине, професије и својих пацијената, да одамо почаст њему, али и да се подсетимо свих жртава велике епидемије. Претпоставља се да је током епидемије у Србији умрло 35.000 војника, исто толико заробљеника и знатно више од 100.000 грађана. Процењено је да је само у Ваљеву умрло више од 3.500 војника, 4.000 цивила и око 2.000 аустроугарских заробљеника.
 
На данашњи дан, одајући почаст др Селимиру Ђорђевићу, одајемо почаст свим његовим колегама, као и свим другим жртвама велике епидемије која је од краја 1914. до маја 1915. године харала нашим градом и сећамо се свих који су уложили своје знање, вољу, љубав и животе да она буде сузбијена”, рекао је Кривошејев.
Кривошејев је набројао неке од цивилних и војних лекара који су умрли у Ваљеву:
 
др Исак Рего Херцог
 
др Хранислав Јоцић
 
др Павле Војтех
 
др Драгиња Бабић
 
др Ђорђе Дада
 
др Александар Зикопулос
 
др Друшан Поморишац
 
др Душан Радовић
 
др Милан Исаковић
 
др Тома Леко
 
др Јован Поповић
 
студенти медицине Петар Р. Радисављевић и Божидар Шишић, као и др Милан Цекић-Преметарац, упрвник транспортног санитетског воза на линији Ваљево-Младеновац, који је, по свему судећи, међу првим жртвама пегавца.
 
Уз многе друге стране лекаре и болничаре, ови људи су исписали најзначајније странице историје Ваљева, у једном од најтежих периода.
 

Leave a Comment