Обележено 100 година од уласка првог воза у Ваљево

Почетак » Обележено 100 година од уласка првог воза у Ваљево » Вести » Обележено 100 година од уласка првог воза у Ваљево

Доласком „Плавог воза“ у Ваљево, у недељу 14. септембра је почело обележавање јубилеја “100 година од првог уласка воза у Ваљево”. Делегацију ЈП “Железнице Србије” предводио је генерални директор мр Миланко Шаранчић са сарадницима. Руководство Ваљева примило је госте у згради Градске куће. На Свечаној академији одржаној у Ваљевској гимназији, уручене су захвалнице заслужним појединцима за развој железничког саобраћаја у овом крају. Поред бивших министара саобраћаја и инфраструктуре, председника Управног одбора, захвалнице су уручене и бившим председницима Општине Ваљево.
На згради старе железничке станице затим је откривена спомен плоча, у знак сећања на место где је воз први пут дошао, пругом уског колосека. То је тада дуго био највећи догађај у Колубарском округу, после чега је почео активни развој тог дела Србије.
“Ми интензивно радимо на унапређењу железничког саобраћаја кроз само Ваљево, али и на пројекту који је дуго био заборављен, изградњи железничке пруге од Ваљева према Лозници“, изјавио је Миланко Шаранчић, генерални директор Железница Србије.
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је изјавио да су у разговору са директором Шаранчићем и његовим сарадницима договорени значајни пројекти, као пут зао решавање заједничких проблема које Железнице Србије и град Ваљево имају. “Договорили смо сарадњу у решавању безбедности пружних прелаза који су на територији града Ваљева, било је речи и о обнови радова на завршетку пруге Ваљево – Лозница. Господин Шаранчић нам је о свему томе рекао тренутно стање и могућности, а и предложио план даљег деловања”, рекао је градоначелник.
Зоран Јаковљевић је овом приликом саопштио да ће на основу новог Статута града Ваљева формирати и Савет градоначелника, у чији састав ће позвати да уђу сви некадашњи председници општине Ваљево, све Ваљевце како у земљи тако и у расејању, који су оставили велики и дубок траг у својим делатностима и еснафима којима се баве. “Позваћу их да се укључе и помогну да Ваљево добије правилан и квалитетан успон, а да грађани Ваљева осете бољи живот”, рекао је градоначелник Ваљева и додао:
“Посебно и са великим задовољством, желим да се захвалим у име претходног и садашњег руковдства града Ваљева нашем земљаку и суграђанину, Јеши Ерчићу који је на све могуће начине у претходне три године како на функцији генералног директора Јавног предузећа «Србијашуме», саветника министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду, тако и данас на функцији коју обавља у Јавном предузећу « Железнице Србије » учинио, чини и помаже да проблеме са којима се град и наши суграђани сусрећу што лакше реше. Деловање и помоћ коју Јеша пружа, као и несебично стављање на располагање читавих својих капацитета, енергије и стечених знања, јесу путоказ и другим Ваљевцима који имају шта да пруже свом граду у коме су рођени, расли и живели. Господине Ерчићу, добродошли у Савет Градоначелника и будите добар « амбасадор Ваљева » као и до сада”, поручио је Јаковљевић.

Leave a Comment