Обилазак античког утврђења „Јеринин град“ у Бранговићу

Почетак » Обилазак античког утврђења „Јеринин град“ у Бранговићу » Вести » Обилазак античког утврђења „Јеринин град“ у Бранговићу
Завод за заштиту споменика Ваљево представио је археолошка истраживања утврђења „Јеринин град“. Основни разлог због кога су покренута ова истраживања јесте потреба да се заштите остаци куле који се налазе на највишем месту утврђења.
 
„Јеринин град“, једно од најбоље сачуваних утврђења ваљевског краја налази се 7 км југозападно од Ваљева, у селу Бранговић и једно је од најстаријих у Западној Србији. Дужина овог утврђења је 320м, а ширина 220м.
 
„Геодетска снимања и ископавања указују на велики број објеката који индицирају постојање цивилног насеља које се развило поред античког пута, који пролази кроз кањон реке Градац. Пут је представљао комуникацију која спаја долину Колубаре са Ваљевским планинама и ужичким крајем“ – рекао је директор Завода за заштиту споменика, Радивоје Арсић.
 
Народ, не само у овом крају, него и у читавој Србији, велики број рушевина и старих градова назива „Јеринин град“ по „проклетој“ Јерини. У ваљевском крају постоји око пет, шест утврђења која се зову „Јеринин град“.
 
На простору доњег града античког утврђења Бранговић, откривена је велика црква која потиче из 6. века. Ради се о једнобродној грађевини димензија 13м са 9м, код које су камени зидови сачувани до висине од 2м.
 
„У цркви је откривено камено седиште за епископа и свештенике, што указује да је у овој цркви повремено или стално служио епископ. Ако постоји црква, онда се очекује да постоји  и читаво насеље, односно прво урбано насеље на територији данашњег Ваљева“ – нагласио је Арсић.
 
Утврђење се налазило у саставу Римског царства, а касније и у саставу Источног Римског царства, а најмоћнији слојеви су из доба Византије, када је вероватно и ова црква била саграђена. Ово је јединствен објекат, како по својој локацији, тако и по садржају.
 
„Велика предност локалитета је што се налази у оквиру Еко парка Градац и поред два значајна манастира Ћелије и Лелић. Ова места посећује велики број туриста, па је самим тим и велика заинтересованост за ова истраживања“ – истакла је Милка Ерић Васиљевић, члан Градског већа задужена за културу.
 
Министарство културе одобрило је Заводу за заштиту споменика средства у износу од 500.000 динара како би се наставило истраживање овог античког града из 4.века, које је започето 2003. године. 
 

Leave a Comment