Обилазак Индустријске зоне, будуће Хале спортова и Дома војске

Почетак » Обилазак Индустријске зоне, будуће Хале спортова и Дома војске » Вести » Обилазак Индустријске зоне, будуће Хале спортова и Дома војске
Инвестициону зону, локацију будуће Хале спортова и Дом војске који се реконструише, обишли су јуче народни посланик Ђорђе Милићевић и представници града Ваљева-градоначелник Станко Терзић и директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева Драган Јеремић.
 
Индустријска зона
Град приводи крају све неопходне законске радње, како би омогућио закуп или продају парцела и објеката у Индустријској зони. Паралелно са овим, теку и радови на инфраструктурном уређењу простора, како би се заинтересованим инвеститорима понудили добри услови за пословање у Индустријској зони Ваљева.
„Сада решавамо правно-процедуралне сметње које онемогућавају да се прода преостали део хала у Индустријској зони, јер има доста заинтересованих партнера из земље и иностранства. Са друге стране, расписали смо тендер за издавање у закуп, јер је то сада једина реална опција, с обзиром на законска ограничења. Фирма „Самеди“ која послује успешно већ неколико година у нашем граду и која преко 90% извози у Холандију, сада се усељава у једну халу. Град је са своје стране учинио све да обезбеди струју и водовод, а даћемо и све од себе да се комплетира канализациона мрежа. Нама је јако битно да ова фирма успешно ради, јер ће проширити свој производни асортиман и даље ће га извозити на западно тржиште, а са друге стране ће то омогућити да се запосле нови људи. Што се тиче Града, када се заврши овај правни део, верујем да ћемо моћи овај преостали део да понудимо потенцијалним инвеститорима. Наша настојања су пре свега усмерена на отварање нових радних места“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
 
Хала спортова
Обилазећи локацију будуће Хале спортова, представници града Ваљева су рекли да је ова Хала неопходна граду и да се средства за завршетак радова траже на више стране, као и да без помоћи државе, Град није у могућности да самостално заврши ову капиталну инвестицију.
„ Ми смо 2013. уложили око 90 милиона динара, рачунали смо на обећана средства министарства, али та средства нису стигла. И то су требала да буду средства за ову годину. Сада морамо да видимо како даље. Свесни смо да сами не можемо даље.
Располажемо са свом потребном документацијом, урађен је нови пројекат и техничка контрола пројекта, па можемо с пуним правом очекивати позитивне исходе на конкурсима за европске фондове. Сада је ово превелики залогај за сам град Ваљево, али нећемо одустати и правити овако велике паузе у изградњи. Град и омладина заслужују овакву Халу споротова и верујем да ћемо у наредном периоду имати подршку. С обзиром на то да имамо добра искуства, јер смо добили 6,3 милиона евра за магистрални цевовод, значајна средства за Истраживачку станицу „Петница“, верујемо да су међународне институције препознале неке добре пројекте који се реализују у нашем граду и сигурни смо да ће имати разумевања и слуха и за Халу спортова. Свесни смо колико је значајно за омладину бављење спортом и зато нам је стало да се овај пројекат заврши у догледно време, на задовољство омладине, спортиста и свих грађана“, рекао је градоначелник.
Укупна величина објекта хале ће бити 10.000 квадратних метара, а у склопу ње ће бити мала хала, теретана, кафић и остали пратећи објекти.
„Ово што сада видите је подна плоча на којој ће бити смештено борилиште. Темељи су комплетно урађени и сада се види колико ово импозантно делује и колико су одмакли радови. Пројектована вредност је 40% виша од вредности онога што је урађено, што значи да је сада најповољније време за изградњу оваквих објеката, с обзиром на то да су цене на тржишту изузетно ниске и да се исплати сада радити овакве објекте. Подсетио бих да је пројектована вредност ове хале милијарду динара, што значи да по садашњим тржишним условима то би могло да се уради и за неких 700 милиона динара, што није мала уштеда. Зато апелујемо да се што пре настави са радовима на овој хали.
Друга фаза која следи је фаза зидања и изградње крова, чија је пројектована цена 474 милиона динара. С обзиром на то да је тржиште такво какво јесте, сигурно је да се може постићи и до 30% нижа цена за ове радове. И зато морамо сагледати шта урадити, да ли ћемо добити подршку од министарстава или да размишљамо о кредитима који ће бити довољни да завршимо све објекте који се већ дуго граде. Кад се то све одједном заврши, добија се једна функционална целина и нешто што сутра може да служи на корист грађана.
Сматрам да оваква хала треба Ваљеву, јер видите колика је ова плоча и то ће омогућити три тренинга истовремено. Смањили би се трошкови одржавања, јер постојећа хала има веће трошкове од ове овде због лоше изолације и начина грејања. Иако је ова хала већа, доста ће се уштедети због енергетске ефикасности и квалитетно урађеним пословима. Последње две године имамо хиљаду деце више која се баве спортом и то је нешто најлакше и најјефтиније што град Ваљево мора да им обезбеди, како би спречили њихов одлазак на улицу. Ова хала је предвиђена за одржавање такмичења на европском нивоу. Већ смо урадили доста и то се види“, рекао је Драган Јеремић.
Радови на Хали спортова у Ваљеву започели су још 1998. године, али су убрзо прекинути због земљотреса у мионичком крају и изградње разрушених кућа која је потом почела. Потом је уследило бомбардовање, па промена власти 2000. године, тако да се са новим радовима наставило тек 2008. године.
 
 
Дом војске
Представници Ваљева су обишли и радове на уређењу унутрашњости Дома војске.
„Ми смо прошле године завршили реновирање и сређивање комплетног екстеријера Дома војске и од једне руине и ругла у центру града имамо сада диван објекат који нам је улепшао град. Расписали смо тендер за унутрашње радове, које изводи Грађевинска фирма „Кеј“ и ти радови су већ почели. Вредност радова је 10.700.000 динара. Ове године смо буџетом предвидели 30 милиона динара за уређење Дома војске.
Укупна вредност Дома војске је 500.000 евра. Дали смо четири стана и 370.000 евра у четири рате. Ове године смо у обавези и да са 93.000 евра измиримо трећу рату према Министарству одбране. До сада смо измирили две рате. Упутили смо допис Министарству одбране да покушамо да део тих наших обавеза конвертујемо кроз натуралну размену. Добили смо одговор Министарства да су заинтересовани, па смо им навели које станове можемо да им понудимо.
Ове године ћемо урадити још једну фазу, где ће се у доброј мери средити ентеријер објекта. Онда остаје највећи издатак, а то је укупно опремање. С обзиром на то да имамо комплетан пројекат, можемо конкурисати код одговарајућих и републичких и међународних фондова“, рекао је градоначелник.
Александар Лазаревић из Дирекције за изградњу Ваљева, која врши надзор над радовима, саопштио је да је до сада обијен стари малтер, срушени стари слојеви подова, насути и бетонирани подови:
„Следи скидање унутрашњих крила прозора, реконструкција степенишног простора и ограде. Већи радови у овој фази су реконструкција таванске конструкције и то ће се урадити са челиком. Укупно је предвиђено да се угради 10 тона челика у таванску конструкцију. Почеће и водоинсталатерски радови, као и радови на јакој и слабој струји. Радиће се преградни зидови и прилагодиће се мокри чворови за инвалидна лица.“
 
 

Leave a Comment