Обилазница безбедна за саобраћај

Почетак » Обилазница безбедна за саобраћај » Вести » Обилазница безбедна за саобраћај
Обилазни пут око Ваљева од данас је поново отворен за саобраћај, након што је урађена деоница од 300 метара која је пропала услед клизишта. Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић данас је присуствовао завршетку радова и отварању ове деонице за саобраћај, 13 дана пре рока планираног за завршетак радова.
 
„Данашњим окончањем радова је решена друга „црна тачка“ од 250 колико постоји у Србији“, поручио је министар Милутин Мркоњић и додао : „Предузећа „Инграп омни“ и Предузеће за путеве „Ваљево“ (ПЗП „Ваљево“), која су бриљантно oдрадила овај посао, наставиће ремонт пута Ваљево-Лозница. Сигуран сам да ћемо врло брзо почети са реализацијом снова многих људи, а то је наставак изградње пруге Ваљево-Лозница. Имамо две понуде из света, о чему је још рано да говорим. То су послови који ће помоћи ваљевској привреди да несметано ради. И трећи велики посао је ауто-пут Београд-Чачак до Бољара, чија изградња почиње 1. марта идуће године. Почеће од Уба, Обреновца и Барича и ићи ће ка Ваљеву, односно ка Ћелијама. Што се тиче државе, мислим да је то сасвим довољно да би град постао поново центар српске привреде, као што је то и био. Међународни кредити су отворени долазе свакодневно. Ми морамо брзо наставити са важним пословима, као што је Коридор 10 и нема разлога за било какву скепсу, јер овај Коридор више нико не може зауставити“, рекао је министар Мркоњић.
 
Милорад Илић, помоћник министра за друмски и међународни саобраћај је рекао да је Министарство за инфраструктуру почело велику акцију уклањања „црних тачака“ на путевима по Србији. „Као претеча тог посла, на личну иницијативу минситра Милутина Мркоњића уклоњена је и ова „црна тачка“. Ово је конкретан допринос министарства новом Закону о безбедности саобраћаја. Инвеститор на откањању овог клизишта и рехабилитацији пута било је Министарство за инфраструктуру и ЈП „Путеви Србије“. Извођачи су ваљевска предузећа „Инграп омни“ и ПЗП Ваљево. Посао је завршен 13 дана пре рока, што је изузетно значајно за грађане и привреду Ваљева. Направљена је велика уштеда, јер се не користе  обилазни путеви, не стварају се додатне гужве у саобраћају у граду. Поступак добијања употребне дозволе за пут је настављен и ми директно контактирамо и када се скупи комплетна пројектна документација, биће обезбеђена и употребна дозвола за цео Обилазни пут. Овај пут ће преузети да контролише саобраћајна полиција, отварају га државни органи, што значи да је пут потпуно безбедан за саобраћај. Треба упозорити грађане Ваљева да се сада, пошто је пут квалитетан, придржавају саобраћајне сигнализације и да прилагоде брзину вожње брзини на подручју града“, рекао је Милорад Илић.
 
„Ово је један од примера како се може ефикасно решити проблем на путу. И у „Железницама Србије“ имамо пуно проблема. Радимо на томе да и проблеме на пругама и на путним прелазима овако брзо решавамо. За неколико путних прелаза већ су уговорени радови са извођачима, а у наредној години је планирано да обезбедимо 25 путних прелаза. Сви путни прелази у Србији су обезбеђени са неким нивоом заштите. Али се показало да тамо где се догађају несреће, треба подићи ниво заштите и обезбеђења. Пруга Ваљево- Лозница јесте у плану, али је Коридор 10 најважнији инфраструктурни пројекат у Србији“, рекао је Милован Марковић, генерални директор ЈП „Железнице Србије“.
 
Говорећи о конкретним радовима на деоници пута на Обилазници, Милорад Јовановић, руководилац радова Предузећа за путеве, рекао је да је за 14 дана радова ископано око 16.000 кубика земље, уграђено око 8.000 кубика ломљеног камена, 8.000 кубика разних тампонских материјала и  урађени одводни канали, „тако да сада неће више бити клизишта“, рекао је Јовановић .
„Овај посао који смо радили заједно са ПЗП Ваљево био је захтеван, јер је требало ископати велику количину материјала, насути, ископати ровове. Радили смо 24 сата са дупло више механизације“, објаснио је Теодосије Крстић, директор предузећа „Инграп омни“ како је извођачима успело да посао заврше две недеље пре договорееног рока.
 
„Ова деоница је у надлежности ПЗП Ваљево, који је и носилац посла. Јуче смо добили све неопходне дозволе, сагласности из надлежних министарстава око ове деонице пута, тако да је испуњена процедура око техничке сагласности“, рекао је Михајло Марковић, генерални директор ПЗП „Ваљево“ и најавио да ће ускоро бити постављена и светлосна сигнализација на овом путу.
 
Овом приликом, надлежни су обећали да ће убрзо бити постављена и сигнализација на путевима који воде до Ваљева, чиме ће се решити дугогодишњи недостатак адекватних табли са обавештењима. Министру Мркоњићу, извођачи радова уручили су поклон, слику са радовима на једној од првих решених саобраћајних „црних тачака“ у Србији.
 
 
 

Leave a Comment