Обука о евро-интеграцијама у Брижу

Почетак » Обука о евро-интеграцијама у Брижу » Вести » Обука о евро-интеграцијама у Брижу

 

Tренинг програм „Говорите европски“ осмишљен је као програм обуке запослених у државној управи и локалним самоуправама у Србији, у оквиру процеса придруживања Србије Европској унији (ЕУ). Програм је финансирала ЕУ, а реализују га Европски колеџ у Брижу и Европски институт за јавну управу из Мастрихта, у сарадњи са Британским саветом у Београду, уз подршку Владе Србије. Обука је замишљена као тронедељни интензивни курс, за по три групе од по највише 30 полазника из Србије, која се реализује у ове две угледне вискошколске установе.

 

Након прве групе, која је боравила у марту, одржана је обука у мају и предстоји још једна група у јулу, чиме ће бити завршен овај програм обуке. Из Градске управе Ваљево ову обуку ће проћи петоро људи, који су изабрани након три фазе селекције, на нивоу целе Србије.

Група која је у мају боравила у Брижу, у којој сам и ја била, састојала се од 24 људи. Већина ради у Скупштини града Београда, у кабинету градоначелника, као и кабинетима у Новом Саду и Крагујевцу. Ту су били и запослени у министарствима спољих послова, дијаспоре и вера, полиције, покрајинској Влади, Агенцији за борбу против корупције, Дирекцији за имовину, Националној служби за запошљавање…

 

Систематизован и озбиљан приступ важним темама као што су историја ЕУ интеграција, главне институције и процеси одлучивања, регионална и кохезиона политика у ЕУ, хармонизација закона са ЕУ Аки (Aquis), обавезе и добити Србије од приступања ЕУ, комуницирање у ЕУ, преговарање приликом приступања ЕУ, презентација ИПА , као и предприступних и осталих ЕУ фондова, социјална политика ЕУ, реформа јавне администрације у ЕУ, креирање одлука у ЕУ, регулаторна анализа утицаја, обрађивали су еминентни предавачи са престижних европских универзитета и институција ЕУ.

 

Многи од њих попут младог Томаса Траута, дипломца са Оксфорда, докторанта на Универзитету у Колоњу, преко Јуриса Громовса, са Универзитета у Летонији, Андреса Родрогеза Позеа, са Лондонске школе економије, Гарета Хардинга, професора новинарства у Бриселу и Лилу, Вилбура Перлоа, тренера преговарања на Европским студијама у Клингедилу, Стефани Орел, консултанта за ЕУ пројекте, Ђанантониа Балете и Тристана ЛеБергиота из Европске Комисије, Елиз Мур, са Правног факултета у Мастрихту, Лучана Моргантија, предавача на бројним европским и америчким факултетима, до искусног Норвежанина Тора Малтеруда, начелника Европске јединице за јавни менаџмент, пренели су бројна знања и технике.

 

У оквиру боравка, обишли смо Мисију Србије у Бриселу, Европску Комисију, Савет и Комитет региона, као и покрајину Западна Фландрија у Брижу. Свако од полазника је имао прилику да се у индивидуалним сусретима упозна са важним људима из области којима се и сам бави. Тако сам се ја сусрела са људима из Јуроп Дајрект-а (Europe Direct), програма преко кога се раније информисало локално становништво о основним вредностима ЕУ и обавезама и предностима које доноси чланство. Данас је то модеран, разгранат сервис који људима широм Европе служи да дођу што лакше и брже до бројних информација везаних за живот, рад, студирање…било где у Европи.

 

И један куриозитет је пратио ову сјајно органзовану обуку. У сред Европске Комисије, где нам је речено да је једна од ретких непремостивих препрека за улазак Србије у ЕУ, немогућност хапшења Ратка Младића, стигла је управо ова вест из Србије. Тако да смо на лицу места чули уверавања да суштинских препрека више нема, али да сви грађани Србије, а нарочито запослени у државној и локалној админситрацији морају озбиљно прионути на посао, јер сада само од нас зависи брзина којом ћемо се прикључити породици од 27 најразвијених земаља Европе.

 

Иако су сви свесни евро-скептицизма који влада и проблема са којима се ЕУ суочава последњих година, утисак је да рационално сагледавање користи и мана овакве заједнице, ипак иде на руку ЕУ. Јер, како рече један од званичника ЕУ у Бриселу, пре 60 година су ове земље ратовале, а данас воде тешке, али конструктивне преговоре за столом, чиме су на добитку сви грађани Европе и света. Довољан разлог да пожелим и да Србија што пре постане део ове моћне, компликоване и захтевне, али породице која нуди бројне могућности за све грађане! Осим жеље, ова обука је мени и мојим колегама дала и довољно знања и самопоуздања, да свако у својој средини, на конкретан начин допринесе у овом тешком послу који је Србија започела.  

 

Светлана Марковић,

шеф Одсека за информисање и протокол

Град Ваљево

 

 

 

 

Leave a Comment