Одборници Скупштине града донели низ значајних одлука

Почетак » Одборници Скупштине града донели низ значајних одлука » Актуелно » Одборници Скупштине града донели низ значајних одлука

Одборници Скупштине града Ваљева, на данашњој седници, усвојили су Одлуку о додели награде града Ваљева за 2016. годину. Награда се додељује поводом 20. марта- Дана града Ваљева .

-Награду града у области привреде добило је Друштво за производњу, трговину на велико и мало „Вега“ ДОО Ваљево,

–  у области „Пољопривреда“ Верољуб Бошковић из Причевића,

– у области „Образовање и васпитање“ мр Јованка Божић, професорка социологије у Ваљевској гимназији

– у области „Стваралаштво и постигнућа ученика и студената“ Иван Базрђан, студент друге године докторских студија Филозофског факултета у Новом Саду

– у области „Наука, иновација и проналазаштво“ мр Мирољуб Ивановић, професор Високе школе струковних студија за васпитаче и информатичаре – Сирмијум у Сремској Митровици,

–  у области „Медицина и брига о здрављу“ др Никола Симић, специјалиста гинекологије и акушерства

– у области „Социјална заштита и хуманитаран рад“ Лепосава Пиргић, председник Удружења деце,омладине и одраслих са  сметњама у развоју „Загрљај“,

– у области „Култура и уметност“, Милош Смиљанић – Жућа, директор Центра за културу Ваљево,

– у области „Чување и неговање традиције ваљевског краја“ Божин Јаневски, лекар, писац, песник и публициста из Ваљева.,

– у области „Спорт“, награђена је Тамара Салашки, атлетичарка,

– специјалну награду за животно дело, Скупштина града је доделила др Драгиши Павићевићу, специјалиста хирургије и субспецијалисти онколошке хирургије.

– специјалну награду за посебан допринос развоју и афирмацији града, добио је Милорад Радојичић, дипл. специјални педагог у пензији и публициста.

Јавна признања града Ваљева први пут ће бити додељена ове године и то Амбасади Чешке за допринос континуираном развоју и унапређењу свеобухватних међусобних односа града Ваљева и Републике Чешке и  Њ.Е. Владимиру Чушеву, изванредном и опуномоћеном амбасадору Белорусије у Србији за изузетан допринос успостављању сарадње и  даљем оснаживању међусобних односа града Ваљева и Републике Белорусије.

„Република Чешка је држава која је у претходном периоду највише директно помогла граду Ваљеву преко Чешке развојне агенције и тај износ се мери милионима евра. Многи пројекти су завршени, захваљујући Чешкој и на овај начин им се захваљујемо. Сарадњу настављамо и убудуће. Амбасадор Белорусије је најзаслужнији за успостављање сарадње између Ваљева и Молодечна, врло перспективног града у Белорусији и сарадња са овом државом тек треба да има свој ефекат“, образложио је заменик градоначелника др Драган Јеремић, разлоге за додељивање јавних признања.

Усвојен је извештај о остваривању програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине у 2016. години, као и програм коришћења средстава овог фонда у 2017. години.

Расправа се водила о предлогу Одлуке о приступању активностима на реализацији пројекта формирања Меморијалног парка Боричевац „Алеја заслужних великана“. Грађани Брђана су упутили петицију градоначелнику, па је одлучено да се усвоји закључак о изради идејног решења за уређење овог простора. Тек након јавне расправе са мештанима овог дела града биће одлучено како ће бити уређен простор, где је сахрањен сликар Љуба Поповић.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је истакао да је ово нацрт, а не коначно решење и да ће максимално бити уважене петиције и сугестије грађана који овде живе.

„Хајде да покренемо ствари са мртве тачке, да Ваљево не буде духовна провинција. Ми имамо  своје грађане који су прославили овај град и учинила га познатим и у Србији и у Европи. Зар треба да се стално споримо око тога да ли таквим људима исказати поштовање? Ми хоћемо да направимо корак напред и да кажемо да желимо да имамо алеју заслужних грађана“, нагласио је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Усвојен је предлог правилника о критеријумима и поступку за доделу и коришћење подстицајних средстава у пољопривреди. Прихваћена је одлука о преносу права коришћења зграде Центру за културу и стављена је ван снаге одлука о давању у закуп земљишта Српској православној цркви у Насељу Ослободиоци Ваљева, јер није отпочела изградњу православне цркве у складу са уговором.

На данашњој седници је допуњена одлука о радном времену. Градоначелник др Слободан Гвозденовић је рекао да је ова измена резултат петиције око 300 грађана из Тешњара.

„Не може се решити проблем Тешњара тек тако и он је болна тачка када су у питању угоститељски објекти. Не могу објекти да се региструју као ноћни клуб и да им буде исплативо да плате казну инспекцији. Ми хоћемо да уведемо ред, али је потребно да класификујемо те објекте, кад их већ нико није класификовао протеклих 30 година. Извршна власт је жива ствар и она мора да реагује, онако како сматра да је најбоље и онако како и сами грађани који ту живе, траже од нас“, образложио је градоначелник Гвозденовић.

Пред одборницима су се данас нашле: измена и допуна статута Народног музеја Ваљево, одлука о утврђивању погодности плаћања доприноса за уређење грађевинског земљишта, измена одлуке о пијацама и давање сагласности на програм пословања ЈКП „Полет“ Ваљево за 2017. годину.