Одборници усвојили План генералне регулације центра града

Почетак » Одборници усвојили План генералне регулације центра града » Вести » Одборници усвојили План генералне регулације центра града
Одборници Скупштине града Ваљева усвојили су План генералне регулације „Центар“, урбанистички документ који дефинише развој овог дела града, планску изградњу објеката, реконструкције и комплетно уређење, али и очување аутентичних здања. Циљ Плана је унапређење укупне структуре функција, садржаја и јавних простора, примерених централној градској зони и најужем средишту Ваљева у складу са реалним развојним трендовима, потребама, али и могућностима града и окружења.
 
Осим тога, План одређује адекватан концепт урбанистичке регулације и композиције који омогућавају одмерену, рационалну, одрживу, континуалну и тржишно ефективну реконструкцију и изградњу, а у складу са стварним интересима грађана и свих заинтересованих актера, као и капацитетом простора, размерама, вредностима и обележјима урбаног амбијента најужег градског језгра.
 
На јучерашњој седници усвојена је и одлука о завршном рачуну буџета града за 2010. годину. Одлуком о буџету града Ваљева за 2010. годину планирани су приходи са суфицитом из претходне године у износу 1.669.996.790 динара, а остварени у износу 1.631.985.648,23 динара или 97,72% од планираног износа. Највећи део прихода остварен је од пореза на доходак, добит и капиталну добит у износу од 640.683.970,48 динара, што чини 39,26 % укупно остварених прихода. Одборници су се у расправи осврнули на остварен суфицит у буџету од 31,5 милиона динара.
 
Скупштина је донела одлуку да се образује комисија која ће испитати безбедност саобраћаја на  прелазима преко пруге Београд-Бар на деоници од Ваљева до Млађева и аутобуским стајалиштима на путу М4 и М22. Комисија ће у наредном периоду испитати безбедност саобраћаја на овим критичним тачкама, припремити извештај са предлогом мера за унапређење безбедности и поднети га Скупштини.
 
Између осталог, одборници су усвојили одлуку о потврђивању чланства града Ваљева у Сталној конференцији градова и општина, одлуку којом се поверавају послови чувања и одржавања знаменитог места Бранковина Народном музеју, као и одлуку о приступању изградње спортске хале у Ваљеву код „Студента“. „Предрачунска вредност изградње овог спортског објекта је око 29 милиона динара, инвеститор ће бити Дирекција, а рок изградње је веома кратак и износи 4-5 месеци, јер је у питању монтажни објекат. Мини-спортску халу користиће кошаркаши и одбојкаши, а неће се одустати ни од изградње велике Хале спортова“, рекао је на јучерашњој седници, образлажући ову одлуку, шеф одборничке групе СПС-ПУПС  Драган Јеремић.
 
На дневном реду седнице били су и извештаји о пословању у 2010. години јавних предузећа и установа. Одборници су усвојили извештаје ЈП „Колубара“, ЈКП „Видрак“, Народног музеја,
 
Међуопштинског историсјког архива, Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“, Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, Центра за социјални рад, Установе за физичку културу „Валис“, ЈИП „Радио Ваљево“, Центра за културу, КУД „Абрашевић“ и  Установе за децу предшколског узраста „Милица Ножица“.
 
Одборницима Скупштине града, на почетку заседања, поред осталих, обратили су се и представници Удружења бораца рата од 1990-те, са иницијативом за очување спомен собе у Удружењу, као и заступник Телевизије Ваљево који је говорио о ситуацији у овој медијској кући након раскида уговора о приватизацији.
 
Председник КК „Металац“ Душко Ђукановић говорио је о финансирању спортских клубова средствима градског буџета. Он је овом приликом истакао да су Металцу, најтрофејнијем и најбољем спортском клубу Ваљева, потребна додатна средства. Одборници Скупштине усвојили су закључак да се у 2012. години издвоје већа средства за спортске клубове.  

Leave a Comment