Одборници усвојили програме пословања јавних предузећа

Почетак » Одборници усвојили програме пословања јавних предузећа » Вести » Одборници усвојили програме пословања јавних предузећа
Одборници Скупштине града Ваљева на јучерашњој седници дали су сагласност на  програме пословања за текућу годину Јавних комуналних предузећа: „Водовод“, „Топлана“, „Полет“, „Видрак“, „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“, као и програме пословања Јавног предузећа за коришћење водопривредног система Ровни „Колубара“, ЈП „Општинска стамбена агенција“, „Ваљево-турист“, „Регионална телевизија Ваљево“ и „Радио Ваљево“.
 
Највише пажње одборника присвукли су програми „Водовода“ и „Топлане“.
У дискусији о програму „Водовода“  одборници  опозиције коментарисали су да су пројектовани трошкови амортизације од преко 112 милиона велики и да се поставља питање зашто они нису били реално исказивани протеклих година. Такође, опозиција је негодовала због планираног повећања броја запослених са 12 извршилаца због преузимања послова на одржавању сеоских водовода.
 
У излагању о програму ЈКП „Топлана“, директор Драган Деспотовић је нагласио да је предузеће 2008. годину завршило са позитивним финансијским резултатом, пре свега захваљујући рационализацији пословања у свим сегментима, ефикасности рада новоизграђеног система даљинског грејања, али и субвенцијама оснивача од око осам милиона динара. „Ми смо били у једној незавидној ситуацији пре седам дана, када смо по први пут могли остати без грејања, због дуговања за испоручени мазут у ранијем периоду. Али захваљујући интервенцијама успели смо да превазиђемо тај проблем и трудићемо се да грејну сезону до краја успешно реализујемо“, рекао је Деспотовић. „Након интензивних прошлогодишњих инвестиционих улагања, у овој години планирамо набавку вреловодног котла капацитета 50 MW са пратећом опремом, изградњу топлотних подстаница у Пантићевој, Железничкој и Карађорђевој улици и изградњу топловодне мреже у Пантићевој улици“, реако је Деспотовић уз оцену да се проблем дуговања грађана мора озбиљно схватити и брзо решавати.
 
 Одборници опозиције се оценили да ово предузеће поред осталог мора имати стратегију дањег пословања и јасно дефинисаање циљева.
 
Коментаришући пак програм пословања „Полета“, опозициони одборници су закључили да је ово предузеће добар пример, јер није повећало цене својих услуга.
 
Одборници су донели Одлуку и о учешћу града Ваљева у оснивању регионалне Агенције за развој Колубаре и Мачве д.о.о.Говорећи о важности усвајања ове Одлуке, начелник Колубарског управног округа Милоје Обреновић је нагласио да је учешће Ваљева у
 
 
оснивању ове Агеније од пресудног значаја на првом месту у опредељивању будућег центра региона три управна округа Колубарског, Мачванског и Златиборског. Др Завен Дер Хазарјан, у име одборничке групе Г17 плус-СПО истакао је да ће у даљој реализацији овог пројекта Ваљево имати могућност да аплицира за одређена средства не само из републичког буџета већ и из предприступних фондова Европске уније.
 
Усвојена је и Одлука о досели Награде града Ваљева за дела која представљају највреднија достигнућа у протеклој години. На Дан града Ваљева, 20. марта, Награда ће бити додељена у области економије и привређивања предузећу „Инграпомни“, у области образовања ме Сузани Радовановић, професору виолине, у области науке Истраживачком тиму „Топ 014“ развојног центра ХК „Крушик“, књижевнику Јанку Левнајићу у области уметности, Душку Ђукановићу, председнику КК „Металац“ у области спорта, а у области медицине прим. др Зорану Ј. Јокићу, специјалисти гинекологије и акушерства. Специјалне Награде града Ваљева биће додељене проф. др сци. мед. Бошку Ђукановићу, директору Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у Београду и Истраживачкој станици „Петница“. Образлажући принципе којима се Комисија за доделу награде града Ваљева руководила приликом доношење предлога, Милка Ерић-Васиљевић је нагласила да им задатак није био ни мало лак, јер су кандидована 33 предлога. „Сматрамо да је неопходно унети одређене измене Одлуке, јер на пример, немамо могућност да доделимо Награду за животно дело, већ искучиво за изузетна достигнућа у једној години. Комисија ће изнети предлог измена Одлуке“, рекла је Ерић-Васиљевић овом приликом.
 
У дискусији о овој Одлуци, одборници опозиције су негодовали због чињенице да награда није додељена у области новинарста, иако је било шест предлога, уз општу оцену да бар један од предложених заслужује да се уврсти међу награђене.
 
На јучерашњој седници одборници градске Скупштине, поред осталог, усвојили су и Одлуку о приступању изради Стратегије одрживог развоја града Ваљева у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина у оквиру програма Exchange 2. Град Ваљево након потписивања Споразума о сарадњи са СКГО, добиће екпертску помоћ Центра за подршку јачања локалних капацитета СКГО која ће имати за циљ израду Стратегије локалног одржаивог развоја у складу са дефинисаним смерницама програма Exchange 2.
Јучерашње дванаесточасовно заседање Скупштине града Ваљева прекинули је на сат и по времена група ратних ветерана . Они су заузела говорницу, а двојица ветерана су сели на места чланова председништва Скупштине. Председник Удружења бораца Љубомир Брадић је заједно са још 15-так  бораца ушао у скупштинску салу 20 минута након почетка седнице и одборнике СПС-а, оптуживао да се противе исплати ратних дневница ветеранима за учешће у ратовима. Потом су одборници СПС, а убрзо и остале партије владајуће коалиције напустили скупштинску салу, после чега је председник парламента прекинуо седницу и прогласио паузу. Блокада локалног паралмента је трајала сат и по
 
времена. Након преговора градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића, председника Скупштине Горана Лучића и представника владајуће коалициције Милована Марковића са војним резервитима постигнут је договор да се одблокира рад парламента.

Leave a Comment