Одговорност на првом месту

Почетак » Одговорност на првом месту » Вести » Одговорност на првом месту

“Појава салмонеле у Предшколској установи “Милица Ножица“ представља озбиљно упозорење како руководству Установе, тако и органима града. Морају се предузети све неопходне мере како се овакве и сличне појаве убудуће не би дешавале“,рекао је на почетку данашње седнице Градског већа заменик градоначелника Станко Терзић.

Информишући чланове Већа о епидемији салмонелозе у ПУ “Милица Ножица“ директорка Завода за јавно здравље др Марија Гавриловић и начелница Санитарне инспекције др Бранка Михољчић су истакле да је до 5.октобра пријављено 47 оболелих, 25 је лабораторијски потврђено и петоро хоспитализовано. Након контроле, наложено је спровођење пооштрених мера хигијене и дезинфекције, објеката, простора, опреме и уређаја у свим објектима, као и ванредни санитарни прегледи запослених. С обзиром да извор заразе лабораторијски није утврђен , епидемиолошке процене показују да је највероватније храна из централне кухиње била заражена салмонелом.
Имајући у виду да су испитани узорци хране у тренутку контроле били микробиолошки исправни, као и да међу запосленима није било клицоноша, претпоставка је да је заражена храна потрошена или бачена пре него што су надлежне инспекције дошле у контролу узимања узорака.
Заменик градоначелника Станко Терзић је истакао да је од 2008.године приоритет органа града био сређивање стања у области друштвене бриге о деци. То је резултирало значајним улагањима у објекте Предшколске установе у овој и претходној години у износу већем од 32 милиона динара. И поред тога, укупно побољшање није сразмерно уложеним средствима, указао је заменик градоначелника и поновио да је потребно далеко веће ангажовање руководства предшколске установе, поготово у области обезбеђивања одговарајућих санитарно-хигијенских услова за боравак деце, припрему хране и рад запослених. Град ће у сарадњи са санитарном инспекцијом и Заводом за јавно здравље утврдити приоритете у набавци одговарајуће опреме како би се створили оптимални хигијенско санитарни услови за боравак деце и припрему хране и у складу са тим у буџету за 2010.годину биће обезбеђена неопходна средства. Терзић је посебно нагласио да ће надлежна Градска управа пратити ситуацију у предшколској установи и у случају да не дође до отклањања уочених недостатака и побољшања укупног стања, предложиће одговарајуће мере, укључујући и кадровку консолидацију у Установи “Милица Ножица“. И члан Градског већа Душан Арсенић, осврнувши се на компоненту одговорности у оваквим ситуацијама,указао је да би било логично и морално да директорка поднесе оставку.
Директорка ПУ “Милица Ножица“ Валентина Вукојчић – Стефановић је на ову примедбу Већа одговорила да је свој посао обављала стручно, савесно и одговорно и да ће тако радити и убудуће.
У наставку данашњег заседања разматран је извештај о раду комисије за корпоративни идентитет Града Ваљева са предлогом за утврђивање грба и заставе града. Градско веће је усвојило закључак којим се не прихвата предлог Комисије и обавезало Одељење за послоеве органа града да у року од 30 дана од дана доношења овог закључка припреми нацрт Одлуке о изради симбола града Ваљева. Чланови Већа су били јединствени у оцени да процес треба поновити, још једном сагледати све аспекте и наћи решење које ће бити прихватљиво за град и грађане Ваљева. Душан Арсенић је истакао да је Комисија за корпоративни идентитет процедуру урадила на високом нивоу, али да је повратна информација, кроз јавну промоцију, показала да изабрано решење није прихваћено од грађана Ваљева. Он је изразио наду да ће Ваљево врло брзо добити своје симболе-грб и заставу.
 
 
 

 

 

 

Leave a Comment