Одржан Дан малине у Бранковини

Почетак » Одржан Дан малине у Бранковини » Вести » Одржан Дан малине у Бранковини
Традиционална манифестација Дан малине, одржана је у Бранковини 51. пут, ове године у организацији ТД „Љуба Ненадовић“. Више од 40 произвођача из ваљевског и осечанског краја изложило је своје производе, а први пут ове године на манифестацији су учествовали  и произвођачи из Ариља где узгајање малине има дугу традицију.
 
„Некада смо имали под малином око 2500 хекатара. Данас Република Србија има око 16.722 хекатара под малином, а Ваљево и околина око 1000 хектара. Надам се да ћемо сваке године за 10 до 15 одсто ширити капацитете и унапредити технологију производње. Улагање у развој пољопривреде је у интересу града Ваљева и зато смо у овој години издвојили из градског буџета 20 милиона динара за ову грану привреде. Очекујем да ће што већи број произвођача конкурисати за ова средства, а потрудићемо се да идуће године ова велелепна туристичка маинифестација буде још боља и садржајнија“, рекао је између осталог на отварању манифестације Витомир Митровић, заменик градоначелника града Ваљева.
 
Робним и новчаним наградама награђено је шест малинара.За иновације у производњи малине награду је добио Драган Тадић из Горње Буковице, за највећи принос по јединици површине Живан Станић из Суводања, за највећег робног произвођача Милан Савић из Доњих Лесковица, за најуређенији засад Милорад Раковић из Доњих Лесковица, а награђен је и Никола Бирчанин из Суводања као најстарији произвођач. Манифестацију је отворио проф. др Миладин Шеварлић са Пољопривредног факултета у Земуну. 

Leave a Comment