Одржан први Фестивал заштите биља

Почетак » Одржан први Фестивал заштите биља » Вести » Одржан први Фестивал заштите биља
Први Фестивал заштите биља „Фитомедицина 2013“,који је  одржан  за викенд у Пољопривредној школи у Ваљеву привукао је више од 500 посетилаца. Фестивал, који је окупио 15 представника најјачих фирми из области заштите биља и семенске производње, организовала је Дирекција за пољопривреду и робне резерве града Ваљева, Пољопривредна школа и фирма „Агроинжењеринг ЖИС“. Отварајући манифесатцију, заменик градоначелника града Ваљева Витомир Митровић, нагласио је да је ово један од првих корака којим се Градска управа окреће развоју пољопривреде и да су овакве манифестације од велике користи за произвођаче. „На Фестивалу је присутно доста пољопривредних произвођача којима је он и намењен, али и фитофармацеутских кућа које су представиле и средства за заштиту биља и семенски материјал. Циљ нам је да овај Фестивал траје, јер има важну улогу у напорима да пољопривреду оживимо у Ваљеву и вратимо на оне нивое, када смо били својеврстан гигант у погледу прехрамбене и пољопривредне индустрије. За јесен предвиђамо већу сајамску манифестацију за наше пољопривреднике који ће имати прилику да прикажу оно што су произвели и лакше пласирају“, истакао је овом приликом заменик градоначелника Витомир Митровић.
 
Један од организатора Фестивала, в.д. директора Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева Саша Радосављевић, истакао је овом приликом да је циљ Дирекције да организује више оваквих догађаја који доприносе развоју интегралне биљне производње чији је фокус у што већем приносу по јединици површине. „Пољопривредници су заинтересовани за нове методе производње, а на Фестивалу могу да добију све информације на једном месту. Нова сазнања у области хемије која је потребна у заштити пољопривредних производа је неопходна“, рекао је између осталог овом приликом Радосављевић.
 
Велико интересовање посетилаца Фестивала изазвало је и предавање ваљевског Удружења пчелара, а говорећи о значају организовања оваквих манифестација, професор др Мирко Ивановић са Пољопривредног факултета у Земуну, истакао је да Ваљево и пољопривредни произвођачи из Ваљева заслужују више оваквих догађаја, јер се препарати за заштиту биља непрестано мењају и унапређују и да је управо због тога важно знати како се примењују, како би остварили озбиљну производњу. 

Leave a Comment