Одржан семинар у Ваљеву о управљању земљиштем

Почетак » Одржан семинар у Ваљеву о управљању земљиштем » Вести » Одржан семинар у Ваљеву о управљању земљиштем
„Унапређење управљања земљиштем на ниову локалних самоупрва у Србији“ била је тема данас одржаног семинара у Ваљеву у организацији немачке организације за техничку сарадњу GIZ и консултантског тима Ambero-Icon, уз подршку Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије и града Ваљева. Семинар у Ваљеву само је један у низу радионица организованих у Србији о теми најразличитијих области процене вредности непокретности, а истовремено је искоришћена могућност да се размене и упореде информације о немачким стандардима и процедурама у односу на садашње прописе за процену вредности у Србији.
 
„Ваљево је једна од 13 локалних самоуправа у Србији које су укључене у овој пројекат и ми се бавимо на успостављању основа за процену неопретности. Са подацима које прикупља Пореска управа, радили смо заједно на дефинисању збирке купопридајних цена некретнина у Ваљеву, непокретности да би утврдили како изгледа стање на тржишту у Ваљеву и то је први пут у Србији да се на овај начин прикупљају и анализирају подаци и то је јако важно сада када је усвојен Закон о реституцији, јер ће бити битно по којој цени ће некадашњи власници бити обештећени. Пројекат је базиран на томе да успостави препоруке за нову Владу Србије за увођење система процене вредности непокретности“, рекао је овом приликом у Ваљеву Кристфрид Фетер, међународни експерт за управљање земљиштем ICON-Institute.
 
„Унапређење управљањем грађевинским земљиштем је важна област јер земљиште нема никакву сврху ако нема процењену вредност, не можете га понудити инвеститорима и не можете га искористити и зато је овај пројекат јако битан који реализујемо у Ваљеву“, рекао је овом приликом градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
На семинрау су представљени резултати досадашњег рада радне групе за процену вредности непокретности у Ваљеву, било је речи и о основама за процену вредности код опорезивања у Немачкој, о хипотекарној процени вредности за банке, о рпоцени вредности индустријских и посебних типова непокретности као и за потребе наследног поступка и имовинских спорова.  

 

 

Leave a Comment