Одржана 11 седница Скупштине града Ваљева

Почетак » Одржана 11 седница Скупштине града Ваљева » Актуелно » Одржана 11 седница Скупштине града Ваљева
sednica_skupstine_77sednica_skupštine_1sednica_skupštine_6sednica_skupštine_23sednica_skupstine_77sednica_skupštine_79sednica_skupštine_86

Након утврђивања кворума одборници су минутом ћутања одали пошту дугогодишњој одборници и бившој чланици Градског већа Олги Јукић, која је недавно преминула.

Председник Скупштине Милорад Илић предложио је на самом почетку заседања да се програми установа и предузећа не образлажу од стране предлагача, већ да одборницима на постављена питања одговоре дају директори.

На дневном реду скупштинског заседања су били годишњи програми рада неколико градских јавних предузећа, свих буџетских установа за 2017. годину, измене постојећих одлука, нова допуна Одлуке о радном времену, предлог Одлуке о награди града Ваљева, предлог Одлуке о отуђењу непокретности из јавне својине града Ваљева, предлог Локалног акционог плана запошљавања града Ваљева за 2017.годину, предлог одлука о обављању послова у области пољопривредне и политике руралног развоја.

Приликом разматрања Програма рада Центра за социјални рад поједини одборници су питали шта је са услугом привременог смештаја жртава породичног насиља познатијом као сигурна  кућа, јер у Програму рада стоји да ову услугу већ скоро три месеца не обавља Центар за социјални рад.

В.Д. заменика начелника Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић је појаснила ово питање.  „Објекат сигурне куће мора да поседује одређени број просторија, као и санитарних чворова, да буде засебан објекат.Стан није подобан да у њему буде сигурна кућа, станова имамо на располагању и у једном од тих станова је и била сигурна кућа. Ми смо у поступку прибављања објекта по стандардима по правилнику за минималне стандарде који се прописују .Није тачно да Центар нема лиценцираних радника, има их, али да би се обављали послови „сигурне куће“ потребно је још десет нових радника, а за њих треба да се добије сагласност Комисије Министарства финансија и Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Ми смо као локална самоуправа захтев послали и чека се одговор, процедура је у току. До сада је била толеранција  да се у мањим или већим становима пружа услуга сигурне куће, више то прописи не дозвољавају, и зато је тренутно већ застој, који ће у наредним данима бити решен. Иначе од 365 дана у прошлој години сигурна кућа  у Ваљеву била је искоришћена само 90 дана“, истакла је в.д. заменика начелника Јелица Стојановић.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић се надовезао на ову тему истакавши  да многи градови у Србији немају сигурну кућу. „Али када говорите о насиљу морате да схватите да није само насиље у породици и насиље над женама насиље. Ви имате читав сет закона који је још у августу месецу прошле године предочен Влади Србије, и српском парламенту на усвајање, који говори о разним облицима насиља – мобингу,насиљу на улици, претњама, сексуалном злостављању, свему оном што насиље као појам чини веома широким. Ја ћу вас подсетити да насиље и такве ствари када дођу на суд морају бити много ефикасније решене. Ми морамо апеловати на судске органе, на оне који морају насилнике казнити адекватно  и оне који морају донети пресуду том насилнику, да они свој посао раде како треба.Пре свега да тужилаштва процесуирају то насиље, а друго и да они одређену едукацију из таквих области прођу и да знају да сутра када то дође на суд не падне као гнила крушка. Значи реч је о другим државним органима када је насиље у питању, а свакако да Центар за социјални рад мора превентивно деловати, мора деловати у оним областима у којима је то закон дефинисао“, истакао је градоначелник.Након опширне и свеобухватне расправе дата је сагласност на програм рада Центра за социјални рад „Колубара“ Ваљево за 20176. годину.

Одборници су усвојили извештај о извршењу годишњег плана рада за прошлу годину Предшколске установе „Милица Ножица“ и дали сагласност на годишњи план рада поменуте установе за 2016/2017 годину. Директор ПУ „Милица Ножица „ Златомир Марковић је информисао одборнике о доградњи обданишта „Бамби“и нагласио да ће тако обезбедити боравак за још око 150 деце. Народни музеј Ваљево је добио сагласност на свој програм рада и доста похвала. Сагласност на програме рада су добиле и Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, Модерна галерија Ваљево, ИУС „Радован Трнавац Мића“, Центар за културу, КУД „Абрашевић“, Међуопштински историјски архив Ваљево, Завод за заштиту споменика културе Ваљево, Туристичка организација Ваљево, као и  Установа за физичку културу „Валис“. Дата је сагласност  ЈКП „Колубара“ и  ЈП „Агроразвој-Ваљевске“ долине на њихове програме пословања.

Одборници су усвојили Одлуку о награди града Ваљева. Одлуком је повећан број са девет области на четрнаест, а поједине области су раздвојене и другачије формулисане, а новина је да се годишња награда може и постхумно доделити. О свакој награди ће се одлучивати појединачно, а не у целини како је то до сада било. На 11 седници Скупштине града образована је Комисија за доделу награде града Ваљева. На челу Комисије је др Зоран Живковић, а његов заменик одборница Горица Селаковић, а чланови су др Жељка Марић, др Зоран Јокић, др Саша Жуњић, директор ИСП Вигор Мајић, директор  Пољопривредне школе са домом ученика Милан Гајић, професор ВИПОС-а Бранко Матић, професор физичког васпитања у пензији Милан Кораћ, одборник Виктор Мићић и из кабинета градоначелника Ђорђе Јованчић.

Одборници су донели решење о именовању Савета сталне манифестације града Ваљева – Ваљевски Џез фест. Председник је начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић – Суботић, а чланови су директор Центра за културу Ваљево Милош Смиљанић, директор Музичке школе Ваљево Сузана Радовановић – Перић, начелник Одељења за друштвене делатности Зора Бојичић и из кабинета градоначелника Александра Томић.

На седници су разрешени и именовани чланови школских одбора Економске школе, основних школа „Нада Пурић“, „Андра Савчић“ и „Милован Глишић“ из Ваљевске Каменице.