Одржана 18. седница Скупштине града

Почетак » Одржана 18. седница Скупштине града » Вести » Одржана 18. седница Скупштине града
Одборници су на данас одржаној седници Градске скупштине разматрали само две тачке дневног реда и то оне које се односе на ванредну ситуацију.
На почетку седнице, одборници и сви присутни у сали су минутом ћутања одали пошту недавно преминулом помоћнику градоначелника Селимиру Манојловићу, а потом на предлог одборника Љубомира Брадића и жртвама поплава у Србији. Донета је и одлука да се данашње одборничке дневнице од по 3.000 динара уплате у фонд за помоћ пострадалима у поплавама. Одборници нису прихватили захтев „Истинољубља“ да им се обрате.
Одборник Демократске странке др Предраг Живановић је поднео оставку, о чему је одборнике обавестила председница Скупштине.
 
Детаљан извештај о ситуацији пре, за време и после елементарне непогоде која је задесила ваљевски крај одборницима је поднео заменик градоначелника Жарко Ковач. Одборници су могли да створе јасну и прецизну слику свих дешавања у протеклим данима за време активне одбране града Ваљева од поплава и о свему ономе што је предузимано од стране Штаба за ванредне ситуације. Између осталог речено је следеће: „Најгоре је прошло, па се сада отклањају последице катастрофалних поплава и тај посао санације, обнављања инфраструктуре и оштећених објеката ће потрајати. Најважније је да је ситуација у граду стабилизована, да све јавне службе функционишу без већих проблема и да су сви путни правци проходни. Тренутно су на територији града Ваљева највећи проблем клизишта и одрони којих има на стотине у граду и околним селима, а према подацима Штаба 25 кућа је срушено, док је на великом броју стамбених објеката неопходна хитна санација, како би се спречило њихово урушавање. Хитна санација је потребна на 33 куће, угрожено је још 38 кућа, а има преко 30 стамбених објеката који су оштећени, али им не прети рушење. Санирано је клизиште које се појавило на Илиџи и које је претило да оштети главну водоводну цев. Сада је најпотребнија новчана помоћ и грађевински материјал, јер ће према првим проценама бити неопходно да се изградии стотину нових кућа. Грађевински материјал ће бити потребан и за санацију мостова јер су многи оштећени и скоро неупотребљиви, посебно на сеоским подручјима“. Речено је да је штету до сада пријавило 400 грађана, а да седам градских комисија свакодневно ради на терену. До сада је обрађено 130 захтева, а на крају кад буду обрађени сви захтеви биће вероватно још додатих 50 кућа које се морају изградити.
 
Одборници су након детаљног извештаја и расправе прихватили извештај Штаба за ванредне ситуације и свих органа града Ваљева у оквиру своје надлежности и предузетим мерама у борби против поплаве и мерама на отклањању последица поплаве са планом активности у наредним данима уз следеће закључке које је одборницима презентовао заменик градоначелника Жарко Ковач.
 
– Наложено је Дирекцији за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева да у најкраћем року активности делује на санацији локалних и некатегорисаних путева и мостова у циљу обезбеђења несметане саобраћајне комуникације са грађанима на угроженом подручју.
– Мере санације клизишта биће предузете само на активним клизиштима која одржавају безбедност стамбених објеката и објеката комуналне инфраструктуре у циљу спречавања даљег угрожавања ових објеката.
 
– Неопходно је без одлагања збринути грађане са угроженог подручја, чији објекти нису безбедни за становање.
 
– За евакуисане грађане потребно је обезбедити неопходне животне намирнице и средства за хигијену.
 
– Обавезује се Завод за јавно здравље да без одлагања према достављеним списковима изврши дезинфекцију поплављених стамбених и других објеката са којих се вода повукла и у којима је извршено физичко чишћење.
 
– Обавезују се комисије за процену штете да у што краћем року изврше процену штете на стамбеним објектима и објектима комуналне инфраструктуре чија је изградња у надлежности града Ваљева.
 
– Надлежним републичким предузећима без одлагања упутити захтев да у што краћем року у оквиру својих овлашћења предузму мере за отклањање последица елементарне непогоде на инфраструктурним објектима из њихове надлежности а односи се на магистралне и регионалне путеве, мостове, водопривредне објекте и све делове регулисаних речних корита.
 
На данашњем заседању одборници су донели и одлуку о допунама одлуке о одређивању овлашћених и оспособљених правних лица за заштиту и спасавање у граду Ваљеву.
 
 
 

Leave a Comment