Одржана 24. седница Скупштине града – прво скупштинско заседање у овој години

Почетак » Одржана 24. седница Скупштине града – прво скупштинско заседање у овој години » Вести » Одржана 24. седница Скупштине града – прво скупштинско заседање у овој години
 
На самом почетку седнице утврђен је кворум од стране председавајућег др Михаила Јокића, који је констатовао да је у скупштинској сали присутно 46 од укупно 51 одборника. Одборник др Милан Марковић је предложио да се одборници одрекну дневница у корист акције која се спроводи за куповину теста оптерећења срца за Општу болницу у Ваљеву. Предлог је једногласно подржан од стране одборника. „Сви смо свесни да је због тешке материјалне ситуације у нашој земљи и граду угрожен рад многих јавних установа, које су од великог значаја за град. Зато и предлажем да се дневнице свих одборника са данашњег заседања преусмере за куповину теста оптерећења срца, који је веома значајан за праћење и лечење кардиолошких пацијената у ваљевској болници. На тај начин показали бисмо да нисмо само људи који се баве политиком, већ смо и хумани људи и хоћемо да помогнемо јавне установе у Ваљеву“, рекао је др Марковић.
 
Одборник Љубомир Брадић је затражио од председавајућег да прекине седницу, како би се одборничке групе изјасниле о даљем раду скупштине. У даљем обраћању тражио је да му се одговори на неколико питања, као и да га председавајући упозна са дневним редом, јер на то га обавезује Пословник о раду.
 
На многобројна упозорења од стране председавајућег да ће му бити одузета реч, одборник није одустао, већ је и даље наставио, након чега је дошло до инцидента и потом је уследила получасовна пауза. У наставку седнице услед инцидента који је изазвао одборник Љубомир Брадић је и удаљен са седнице, након чега је Скупштина нормално наставила са радом.
 
Градско веће је за данашњу седницу по хитном поступку предложило разматрање још пет тачака (предлог измена и допуна плана генералне регулације за туристички центар Дивчибаре, предлог одлуке о изменама одлуке о изради плана генералне регулације за део насељеног места Горња Грабовица, предлог одлуке о изменама одлуке о боравишној такси, предлог програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Ваљева за 2015. годину и предлог закључка о прихватању уговора о преузимању дуга који ће закључити град Ваљево као поверилац „Вујић Ваљево“ д.о.о Ваљево, као дужник и Парезановић Дубравко као преузмалац дуга), што је и усвојено од стране одборника. Тако је на данашњем скупштинском заседању била разматрана 31.тачка.
 
Након усвајања дневног реда одборници су на данашњој седници констатовали престанак мандата одборнику Александру Вучићевићу пре истека на који је изабран. Потом је потврђен мандат новом одборнику Горану Давидовићу.
 
Одборници су прихватили предлог Комисије за доделу награде града Ваљева најбољим појединцима и колективима, која ће бити уручена на Дан Ваљева, 20. марта 2015. године. Комисија је одлучила да ове године додели и две специјалне награде и то: – за животно дело др Војиславу Андрићу, директору Ваљевске гимназије и за хуманост, племенитост и храброст Милану Михаиловићу, начелнику Одељења за ванредне ситуације Колубарског округа.
 
У области васпитно образовног рада добитник је Милица Остојић директорка Основне школе „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине, у области стваралаштва ученика и студената добитник је Давид Копривица студент прве године Факултета за физичку хемију у Београду, у области медицине и социјалне заштите добитник је др Бранко Будимировић, у области уметности Куд „Абрашевић“, у области спорта добитник је Марко Јовановић, члан рвачког клуба „Младост“ због изузетних резултата на домаћим и међународним такмичењима а у области културе и информисања добитник је Слободан Раковић, новинар. Ове године неће бити додељене награде за област привреде и архитектуре, урбанизма и заштите животне средине науке, иновација и проналазаштва.
 
Одборници су прихватили предлог одлуке о додели звања почасни грађанин града Ваљева. За почасног грађанина града Ваљева проглашен је кошаркаш Милош Теодосић.
 
Усвојен је Предлог измена и допуна плана генералне регулације за туристички центар Дивчибаре са напоменом да се морају изнаћи начини како би се решили бројни комунални проблеми.
 
Такође усвојени су и Програми рада установа културе. Од Установе за физичку културу „Валис“ се очекује да сходно имовини коју поседује доноси и одређену добит граду.Предложено је да се формира једна комисија која би имала за циљ да помогне овој установи да нормално функционише, а предлог је да се ски стаза на Дивчибарама врати ЈП „Скијалиште“ Србије, јер град нема средстава како би је ставио у функцију.
 
Одборници су изгласали и нови Пословник Скупштине града Ваљева.
 
На седници је именован директор ЈП за управљање и коришћење регионалног вишенаменског система Стубо- Ровни „Колубара“. Миодраг Марковић досадашњи вршилац дужности директора изабран је по конкурсу на мандат од четири године.
 
Данас су одборници изабрали и нове вршиоце дужности директора Центра за социјални рад и Историјског архива. У Центру за социјални рад ту дужност ће обављати Катарина Влајковић, правница у тој установи, за коју је стигла сагласност из Министарства за социјалну заштиту, док ће у Историјском архиву ту дужност обављати Снежана Радић професор марксизма и социјалистичког самоуправљања, иначе запослена у установи. Вршилац дужности директора „Валиса“ у наредном периоду од шест месеци биће Александар Мијаиловић, у Центру за културу бити Милош Смиљанић а Горан Марјановић у Дирекцији за робне резерве Горан Марјановић.
 
На данашњем заседању одборник радиша Лазић именован је за члана Комисије за село и пољопривреду, док је одборник Војкан Обућина именован за члана комисије за привреду.
 
Донета су и решења о именовању чланова школских одбора.
 
 
 

Leave a Comment