Oдржана 31. седница Скупштине града Ваљева

Почетак » Oдржана 31. седница Скупштине града Ваљева » Актуелно » Oдржана 31. седница Скупштине града Ваљева

Одборници Скупштине града Ваљева данас су на редовном 33. заседању разматрали 53 тачке дневног реда.

Усвојени Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Ваљева у 2018. години показује да се на територији града Ваљева у прошлој години догодило 417 саобраћајних незгода, што износи 8,6 % мање у односу на 2017. годину. У саобраћајним незгодама у 2018. години погинуло је 9 лица, 34 лица је задобило тешке телесне повреде, а 208 лица лаке телесне повреде. Највећи број саобраћајних незгода догодио се током јула, а према данима понедељак је дан када се десио највећи број саобраћајних незгода, а према часовима у току дана, то је период од 17 часова. У поређењу са осталим општинама у Републици Србији, према вредности ризика страдања деце до 14 година град Ваљево се налази на 39. месту, док највећу вредност ризика страдања деце на територији града Ваљева имају насељена места Дивчибаре и Дивци. Поред поменутог извештаја усвојен је и план одрживе урбане мобилности Ваљева и унапређења пешачења у централној градској зони.

Одборници су разматрали 13 предлога Одлуке о одређивању назива улица и заселака у насељеним местима Дивци, Горић, Белошевац, Пауне, Жабари, Рађево Село, Сандаљ, Пакље, Балиновић, Ровни, Јовања, Стубо и Таор. Тринаест села добиће укупно 186 имена улица и десетину назива заселака.

На данашњој седници Скупштине града Ваљева одборници су разматрали и усвојили  извештај о раду и пословању Дома здравља Ваљево, Здравствене установе Апотека   „Ваљево“, Центра за социјални рад „Колубара“ Ваљево, Центра за културу Ваљево, Народног музеја Ваљево, Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево, Завода за заштиту споменика културе Ваљево, Модерне галерије Ваљево, Интернационалног уметничког студија “Радован Трнавац Мића“ Ваљево, Установе за физичку културу „Валис“ и Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“Ваљево за прошлу годину.

Одборници су разматрали и усвојили извештај о реализацији програма пословања  јавног предузећа за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни „Колубара“. Такође су разматрали и усвојили извештаје јавних комуналних предузећа Видрака, Водовода, Топлане и Полета за период прва три месеца ове године. Приликом разматрања извештаја Водовода градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је истакао следеће: „Град је уложио негде око 134 милиона динара за ширење примарних цевовода управо у сеоским подручјима и то је, признаћете, заиста редак пример да једна локална самоуправа издвоји оволико средстава из свог буџета, без динара задужења управо за ширење сеоских водовода. То иде само у прилог чињеници да ова градска власт води итекако рачуна о селу, а да не говорим колико смо пута увећали субвенције за пољопривреду и управо смо сведоци да ових дана уз велику помоћ Републике радимо сеоске путеве.

Ја користим прилику пре свега да се захвалим господину Дарку Глишићу на несебичној помоћи коју је пружио да добијемо преко 100 милиона динара за сеоске путеве из ЈП „Путеви Србије“ и мислим да је то једна велика ствар“.

У даљем раду седнице усвојен је План детаљне регулације за изградњу каменолома  у делу насељеног места Забрдица као и план за простор пословно комерцијалне намене у Улици владике Николаја и одлука о изради плана детаљне регулације за доградњу производног комплекса „Босис“ у Попучкама.

Одборници су разматрали и усвојили Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Ваљева за 2019. годину.

На данашњој седници дата је сагласност на одлуку о изменама и допунама статута Центра за социјални рад „Колубара“ Ваљево.

Данас је усвојено и низ одлука: Одлука о обављању делатности зоохигијене, измена Одлуке о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у Граду, измене Одлуке о стипендирању и додели средстава за подстицање образовања и усавршавања надарених ученика и студената, измене Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему града Ваљева за 2017. годину, Одлука о монтажним објектима привременог карактера и одлука о приступању доношења пословника Скупштине Града.

Оперативни план одбране од поплава за воде II реда града Ваљева за ову годину, Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације града Ваљева за прошлу годину и Годишњи план рада Штаба за ванредне ситуације за ову годину усвојили су одборници  на данашњем заседању.

Прихваћено је спровођење конкурса за избор директора ЈКП „Видрак“ Ваљево, а дата је и сагласност на измену и допуну програма пословања ЈКП „Водовод-Ваљево“ за 2019. годину.

На крају седнице су разматрана и усвојена кадровска решења. Све тачке које су биле на дневном реду данашњег заседања су усвојене.