Одржана 31. седница Скупштине града

Почетак » Одржана 31. седница Скупштине града » Вести » Одржана 31. седница Скупштине града
Првобитни дневни ред скупштине је допуњен са једном тачком дневног реда и то предлогом одлуке о изменама и допунама одлуке о изради плана генералне регулације „Југ“.Укупно се на дневном реду 31. скупштинског заседања, претпоследњем у овој години нашло на разматрању 17 тачака.
 
Одборници Скупштине града усвојили су иницијативу ЛДП да се у дневни ред за једну од наредних седница уврсти предлог одлуке о успостављању институције заштитника права грађана у Ваљеву. Одборница Радмила Новаковић је образложила ову иницијативу подсетила да је она покренута још пре годину дана, да су је подржале НВО „Дијалог“, „ Доста бре“ и Одбор за људска права, али да још увек није ушла у скупштинску процедуру. „Заштитник грађана једнако је потребан самим грађанима како би могли да заштите и одбране своја права, али потребан је и државној администрацији како би се одбранила од тога да прерасте у бирократију“ образложила је одборница Новаковић.
 
Прихваћен је и предлог одборника Љубомира Брадића да се Скупштина изјасни о томе да се наложи ЈП „Стубо-Ровни“ да одустане од рушења, скрнављења и конзервирања манастира Грачаница и гробља које се налази поред манастира.
 
Након дуготрајне и исцрпне дискусије одборници су усвојили План генералне регулације „Запад“. Овај план обухвата подручје МЗ „Брђани“, од улица Јакова Ненадовића до КП Дома и од касарне „Кадињача“ до Улице Селимира Ђорђевића. Доношењем овог плана стварају с услови за ревитализацију постојећих објеката и успостављају се правила за будућу изградњу. За потребе израде овог плана, урађене су и геолошке подлоге. Овај план обухвата и парк Пећину, а кроз програм је обухваћен и слив Обнице који ће у наредном периоду бити регулисан. Овим планом су одређени услови градње на подручју Месне заједнице „Брђани“
 
Одборници су одобрили и предлог просечних тржишних цена некретнина, на основу којих ће се обрачунавати порез на имовину у наредној години, у зависности од тога у којој зони се налазе станови и пословни објекти. Одлука о порезима се коригује из године у годину, па након првобитних пет зона 2014. године дошло се до врло прихватљивих решења за идућу годину, у којој ће порези бити нешто нижи од нивоа овогодишњих.
 
Изменама и допунама, Одлука о јавном превозу путника је усклађена са одредбама које се односе на такси превознике, а надлежност око спровођења ове одлуке је поверена Градској управи за локални развој. Поред осталих измена, уведена је и обавеза постављања кровне ознаке на такси возила.
 
Измењена је и Одлука о држању домаћих животиња и кућних љубимаца у делу који се одоси на особе са инвалидитетом, које могу од сад уводити псе водиче у лифт стамбене зграде заједно са осталим корисницима. У укупан број паса који је одређен одлуком, не урачунава се пас водич. Уведена је и обавеза се на улазним вратима станова у објектима колективног становања истакне табла о држању пса.
 
Промењен је оснивачки акт Апотеке „Ваљево“, како би се ускладио са одлуком да се у селу Ставе отвори апотека.
 
Одлуком о поверавању обављања комуналне делатности линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају усклађена је ова одлука са законским изменама и због истека претходног петогодишњег уговора са превозницима.
 
Отуђење непокретности у Индустријској зони града Ваљева односи се на велику халу, која због своје величине није била продата. Одлучено је да се ова хала сада подели на три мање целине које ће се понудити на продају.
 
Аустријској компанији, “Стоп Шоп“ која ће градити ритејл парк трговински објекат на локацији некадашњег „Ремонта“ на 6.484 метра квадратна и запослити 90 радника биће за 20 посто умањена накнада за уређење грађевинског земљишта, одлучили су одборници.
 
Од следеће године , на списку сталних градских манифестација , поред постојећих, наћи ће
се још четири манифестације као шо су „Абро фест“, Меморијални шаховски турнир „Селимир Манојловић“, Меморијални рукометни турнир „Никола Јевремовић Гужва“ и Сеоске олимпијске игре. За ове манифестације неће бити додатног издвајања новца из градског буџета, јер је за њих град већ (ове или претходних година) издвајао одређена средства кроз суфинансирање пројеката у области културе и спорта. „Јуниорски кошаркашки турнуир Лука Станчић“ ће убудуће носити назив „Јуниорски кошаркашки турнир“, а одржавање ЈАЗЗ ФЕСТА ће се померити да буде у мају.
 
Одборници су усвојили одлуку о изменама и допунама одлуке о изради плана регулације „Југ“, решење за утврђивање погодности за плаћање доприноса за уређивање грађевинског земљишта, решење о давању сагласности на измене и допуне програма пословања ЈИП „Радио Ваљево“ за 2015. годину, закључак о прихватању извештаја о активностима реализованим током 2014.године у оквиру Историјског спомен комплекса знаменито место Бранковина.
 
На дневном реду скупштинског заседања био је и избор заменика правобраниоца Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина, као и друга кадровска решења.
 
Одборници нису изгласали предлог одлуке о изради плана детаљне регулације за изградњу каменолома у делу насељеног места Забрдица.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment