Одржана 34. седница Скупштине града Ваљева

Почетак » Одржана 34. седница Скупштине града Ваљева » Актуелно » Одржана 34. седница Скупштине града Ваљева

На почетку 34. седнице Скупштине града Ваљева, одборник и шеф одборничке групе СПС-а др Љубомир Павић дао је предлог да одборничка група СПС-а покреће иницијативу за подизање споменика хероју Стојадину Мирковићу из Доњих Лесковица. Потпредседник Народне скупштине Србије и шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић разговарао је на ову тему са министром одбране Александром Вулином, који је подржао ову иницијативу. Предлог је детаљно образложен и предложено је да се приступи процедури за подизање споменика војнику Стојадину Мирковићу, страдалом у рату 1991. године, у складу са Одлуком о подизању и одржавању споменика и скулптурних дела на територији града Ваљева. Закључак је једногласно прихваћен и приступиће се процедури за његову реализацију.

Извештај о завршном рачуну буџета града Ваљева за прошлу годину изложио је руководилац Одељења за финансије Жељко Табашевић, који је констатовао да је буџет у 2018. години износио 2,8 милијарде, при чему је 39 милиона наменских средстава пренето у 2019. годину. Најбоље извршење је имала пољопривреда. У свом излагању Табашевић се осврнуо и на Извештај државног ревизора о завршном рачуну, истакавши да је ревизор дао позитивно мишљење са резервом, а да су утврђене и одређене неправилности и све је то изнето у неких 16 тачака и наложене су мере за откалањање тих неправилности. “Ми ћемо у законском року од 90 дана те неправилности и отклонити“, истакао је Табашевић и додао  да је по садашњем стању за првих шест месеци буџет Града приходовао 1,4 милијарде динара па је реално и очекивати за крај ове године да буџет достигне износ од 2,8 милијарди.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић се осврнуо критике дела опозиције на завршни рачун буџета и поређења са Шапцем:

„Шабац је и даље у рукама ДОС-а, који је једини жив, чини ми се, још једино у Шапцу. Власт ДОС-а је била једина власт у Србији кад је мафија имала своју државу. Одвело би нас у дужу расправу ако би се враћали у време Легије. Шабац је град у коме мафија има свој град, а у Слобино време он је имао своју државу и своју мафију. После су ови дошли и дозволили да их јунаци 5. октобра постројавају у Влади, а онда звали своје менторе из околних амбасада да их бране од ових што су их довели на власт. Узимајући Шабац као пример, а то је више политичка тема,  који је пре неколико месеци узео кредит од 500 милиона да би функционисао, звучи као гротеска.

Навео бих пример ЈКП „Топлана Ваљево“ , јер сам ја одборник од 2004. и знам како су се направили толики дугови из робних резерви, да још не могу да се врате. Тадашња власт, а данашња опозиција су водили Топлану, а чињеница да ни данас не можемо да вратимо дуг, говори како су они пословали. Није потребно да нам неки држе предавања, а савете деле управо они којима су савети најпотребнији“, закључио је градоначелник.

На критике појединих опозиционих одборника, у вези повећања коефицијента за обрачун плата градоначелника, одговорио је члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић.

„Градско веће је једногласно донело одлуку, а ја сам био за то да се повећају коефицијенти, а тако је у осталим градовима сличне величине, где сам проверио каква је ситуација. Због чега сам ја дигао руку да се повећа коефицијент за градоначелника? Градоначелник више није лекар специјалиста да може да после редовног радног времена, да буде ангажован у приватним ординацијама и да буде плаћен. Са материјалног аспекта, он је оштећен.

Често сам са градоначелником присутан у бази, у месним заједницама и није пријатно истрпети незадовољство народа, не бирају речи, вређају, траже улице. Имамо 1760 улица, па ко ће то све стићи да асфалтира са оволиким буџетом?! Људи доста траже посао, а није градоначелник директор „Крушика“, па људи вређају, захтевају јавно да им он запосли децу у „Крушик“.

Да ставимо тачку на приче о репрезентацији. Срамота је шта се пиише на појединим порталима, па не попије градоначелник, ево рецимо ову воду, а нас овде има преко 100 и сви ће попити по две, три флашице. Све се приписује градоначелнику, а то је неозбиљно.“

Одборници су потом усвојили завршни рачун буџета града Ваљева за 2018. годину.

Називе улица данас су добила следећа села: Дегурић, Зарубе, Равње, Ковачице, Белић, Драчић, Горња Буковица, Влашић, Оглађеновац, Миличиница, Бранговић, Горња Грабовица, Бранковина, Козличић, Близоње, Тубравић, Брезовице, Вујиновача, Ребељ, Мијачи, Совач, Кунице, Лозница, Веселиновац и Мрчић.

Одборници су усвојили предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о социјалној заштити у граду Ваљеву. Стратегијом социјалне заштите града Ваљева за период од 2018 – 2022. године предвиђено је развијање нових права и услуга социјалне заштите, прилагођавање постојећих права и услуга и то: право на накнаду трошкова ужине и услуга породични сарадник. Право на накнаду трошкова ужине предвиђено је као ново право у области социјалне заштите које могу остварити родитељи ученика основних школа од првог до четвртог разреда, који су корисници новчане социјалне помоћи или увећане новчане социјалне помоћи или дечјег додатка. Ову одлуку је образложио одборник и шеф одборничке групе СНС-а Радоица Рстић, који је и председник Савета за социјални политику града.

На основу уговора о сарадњи на реализацији пројекта „Невидљива деца“ од 5.12.2017. године који је склопљен између Центра за социјални рад „Колубара“ Ваљево, града Ваљева и Дома здравља Ваљево потребно је обезбедити одрживост наведеног пројекта и у 2019. години кроз успостављање нове услуге социјалне заштите – породични сарадник. Услуга породични сарадник има за циљ интензивну подршку породици са дететом или са одраслим лицем, да се за што краће време смањи изложеност детета или одраслог лица са менталним потешкоћама, инвалидитетом, ризицима од занемаривања и институционализације односно да се унапреде капацитети породице ради обезбеђења безбедности, услова за раст, развој и добробит угроженог члана.

Одборници су на данашњем заседању усвојили предлог Локалног акционог плана за родну равноправност града Ваљева за период од 2019. до 2021. године. Мила Грујичић, председница градског Савета за родну равноправност образложила је овај план као део реализације политике Владе Републике Србије, која се спроводи на локалном нивоу. „План је у складу са потребама које град има. Циљеви које желимо да остваримо су да родну равноправност постигнемо на свим нивоима, што је битно за целокупан развој друштвене заједнице. Равноправност се односи на једнак положај мушкараца и жена.Циљ је веће учешће припадника мање заступљеног пола, овог пута жена у политици и у свим другим областима живота. Оно што је Град препознао као врло битно је смањивање насиља над женама, децом, нарочито у породицама, формирањем СОС телефона које је Град подржао и финансирао. Покушаћемо да ово насиље сведемо на најмању могућу меру. Остале активности се односе на економско оснаживање жена, на шта је стављен акценат од стране ресорне министарке Ђукић-Дејановић. Ми, као креатори овог плана мислимо да је период од три године сасвим довољан да се ове активности и реализују“, истакла је одборница Грујичић у свом излагању.

Одборници су такође прихватили предлог решења за утврђивање погодности за плаћање доприноса за уређивање грађевинског земљишта, чиме се предузеће „Спорт агент“ из Београда ослобађа плаћања скоро три милиона динара комуналне таксе за објекат на Дивчибарама, чија је изградња у току на локацији некадашњег аутокампа Бреза. Ова фирма зида спортско туристички комплекс на Дивчибарама, који ће унапредити туристички потенцијал Дивчибара и запослити око 70 људи.

Донета је и одлука о отуђењу стана у Улици Обрена Николића, за који је утврђено да је најцелисходније да Град прода по тржишној цени.

На данашњем скупштинском заседању председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић је констатовао престанак мандата одборника Слободана Павловића, који је поднео оставку и захвалио му се на досадашњем квалитетном раду и активностима.

Нови одборник у Скупштини града Ваљева у наредном периоду биће Милена Јовановић.