Одржана 38. седница Скупштине града Ваљева

Почетак » Одржана 38. седница Скупштине града Ваљева » Актуелно » Одржана 38. седница Скупштине града Ваљева

На данашњој седници Скупштине града Ваљева усвојена је Одлука о буџету града Ваљева за 2020. годину.Руководилац Одељења за финансије Жељко Табашевић је дао детаљан приказ буџета и навео да је планиран буџет за следећу годину 3.512.226.055 динара, а укупни расходи су планирани у износу од преко три и по милијарде динара. Завршну реч пре усвајања најважнијег акта дао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.„Морам да нагласим  да смо апсолутно све законске процедуре које су и нове за нас, што се тиче усвајања буџета испоштовали. Одржали смо јавну расправу после доношења нацрта буџета на Градском већу, пружили могућност свима да својим амандманима поправе буџет или да бар покушају да га поправе и сама чињеница да и оно све што су моји претходници причали, а суштина јесте да је буџет номинално већи у односу на претходне године говори у прилог томе да смо добро планирали. Не може се свима допасти буџет и не очекујемо да га сви подрже. Чињеница да је по „Мудису“ овај буџет  један међу три у Србији, можда за некога то није добар аргумент, али  у животу увек видите ствари онако како ви хоћете. Ово је време информација, али није време знања. Чини ми се и информације увек можете креирати онако како вама одговарају, а онај који их користи и прихвата зна зашто то ради. Када говоримо о пољопривреди, истакао бих пар тачака. Увећане субвенције, то није само улагање у пољопривреду него све оне радове инфраструктурне које смо радили, а исто тако издвојено је пет милиона за противградну заштиту у прошлој години, а и уверили сте се када је у посети била премијерка Ана Брнабић,  да је Ваљево један од ретких центара који има аутоматизовану противградну заштиту. Канцеларија за јавна улагања расписала је тендер за препројектовање Геронтолошког центра и то нам говори да су средства обезбеђена. Доста се причало о Библиотеци. Отворићемо јавну расправу по питању Библиотеке како би се народ изјаснио где би требало да буде, а на крају своју последњу реч ће дати струка. Што се тиче индустријске зоне, свесни сте чињенице да можда није ишло глатко са довођењем инвеститора у ове претходне две године, а сама чињеница да је аутопут „Милош Велики“ отворен приближава Ваљево Београду, убрзава транспорт и даје пун значај индустријској зони. Зато смо издвојили средства за изградњу улице кроз индустријску зону очекујући помоћ државе која сигурно неће изостати, озбиљно разматра то питање и уложиће у индустријску зону одређена средства. Када говоримо о депонији која се налази на привременој локацији већ 30 година, морам рећи да није једноставно ући у решавање тих постојећих проблема. Сам пројекат санације и ремедијације депоније се завршава“, рекао је градоначелник Гвозденовић.На данашњој седници усвојен је Предлог одлуке о изменама Одлуке о локалним комуналним таксама, затим Предлог Одлуке о боравишној такси, као и план комуналне  изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре града Ваљева за 2020. годину.

Усвојен је кадровски план за 2020. годину у Градској управи града Ваљева, Заједничком правобранилаштву града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица, Осечина и Службама буџетске и интерне ревизије града Ваљева. Разлог за доношење кадровског плана садржан је у потреби планирања броја запослених у 2020. години у складу са законом и подзаконским актима који регулишу област радних односа у јединицама локалне самоуправе.Данас се нашао и Предлог уговора о јавно – приватном партнерству између градског и приградског превоза путника на територији града Ваљева.

Усвојени су предлози, измене и допуне програма пословања „Водовода“ и „Полета“ у 2019. години, али и сагласност на буџетску субвенцију од 30 милона динара за ЈКП „Топлана“ у 2020. години. Такође је усвојен Предлог Одлуке о поверавању послова снабдевања водом за пиће насељених места са сеоског водовода Ставе, Жабари и Горња Грабовица.Одлуком о обављању послова спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја, предвиђено је да ће на територији града Ваљева у наредној години ове послове обављати „Агроразвој-ваљевске долине” доо Ваљево, а они се утврђују Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Ваљева.

Усвојене су и две предложене комуналне одлуке, а тичу се снабдевањем топлотном енергијом и управљања комуналним отпадом.Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о Градској управи града Ваљева и Предлог одлуке о престанку важења Одлуке о пружању правне помоћи грађанима разматране су и усвојене.

Одборници града Ваљева на данашњем заседању усвојили су предлог  Одлуке о подизању истраживачког споменика, Предлог Одлуке о изради плана детаљне регулације за изградњу каменолома Равње, Предлог Одлуке о одређивању матичних подручја на територији града Ваљева, Предлог Одлуке о поверавању послова на изградњи објеката Етно Тржнице у насељеном месту Дивчибаре, Предлог Одлуке о отуђењу непокретности, Предлог одлуке о изменама Одлуке о организацији рада доктора медицине за стручно утврђивање времена и узрока смрти на територији града Ваљева, као и Предлог решења о одређивању доктора медицине за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих ван здравствене установе и издавање потврде о смрти на територији града Ваљева.

Усвојен је Предлог Одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП „Видрак“ Ваљево.