Одржана 75. седница Градског већа

Почетак » Одржана 75. седница Градског већа » Актуелно » Одржана 75. седница Градског већа
Veće_1Veće_2Veće_3Veće_4Veće_4Veće_5Veće_6Veće_7veće_8Veće_9

На данашњој седници Градског већа утврђен је предлог Статута града Ваљева.

Заменик председника Скупштине града Ваљева Михаило Милутиновић, који је и председник Комисије за израду нацрта Статута града Ваљева образложио је ову тачку дневног реда истакавши да се ради о највишем правном акту локалне самоуправе. „Ми смо имали обавезу да усагласимо наш постојећи статут са још најмање десетак закона, да то ускладимо са Законом о локалној самоуправи. Имали смо и радну верзију СКГО, међутим нисмо се држали тога јер управо  искористили смо максимално оно што статут предвиђа да га ускладимо са законом, али да истовремено и улажемо неке наше специфичности, да олакшамо примену и да прилагодимо потребама града Ваљева. Није било ресавске школе, разматрали смо сваки члан појединачно и тако је један студиозан и озбиљан рад показао своје резултате, а надлежна комисија је овај посао заиста квалитетно урадила и ја им се овом приликом захваљујем“, истакао је Милутиновић.

Јавна расправа о предлогу Нацрта новог Статута града трајала је од 26. фебруара до 4. марта када је и одржан састанак представника Комисије за израду нацрта Статута и заинтересованих грађана. У извештају Комисије о спроведеној јавној расправи о Нацрту Статута града Ваљева стоји да су учесници расправе највише пажње у својим дискусијама посветили учешћу грађана у пословима града, надлежностима органа града, уређењу рада органа града и њихових радних тела, јавности у раду органа града, уређењу функционисања месних заједница и институту локалног омбудсмана, а да су чланови комисије на највећи број питања и примедби одговорили образлажући усвојена решења.

Постојећи Статут града Ваљева важи од 2008. године, а мењан је крајем 2016. године, у складу са изменама Закона о локалној самоуправи. Крајем 2018. године су уследиле нове измене Закона о локалној самоуправи и одлучено је да се приступи изради новог Статута. Сачињен је нови документ, чији је нацрт био на јавној расправи. Најзначајније је то што су надлежности Града и органа Града решене прецизно и на потпуно нов и другачији начин.

Утврђен предлог Статута града Ваљева треба да добије сагласност од Министарства за државну управу и локалну самоуправу, па онда иде на скупштинско разматрање.