Одржана 9.Регионална изложба овчарства

Почетак » Одржана 9.Регионална изложба овчарства » Вести » Одржана 9.Регионална изложба овчарства
Шампион 9. Регионалне овчарске изложбe, која је у недељу 30. септембра одржана у Ваљеву, уједно и најстарији излагач на изложби је Драгољуб Давидовић из села Лукавца. Он је награђен пехаром, дипломом и новчаним износом од 30.000 динара.
 
Критеријуми за оцењивање су били колико излагач има оваца, да ли стално учествује на изложбама, да ли води матичну евиденцију грла, у каквој су кондицији грла и да ли је до сада освајао награде.
 
Квалитет изложених грла, којих је било око 200, оцењивао је жири, којим је председавао  проф. др Цвијан Мекић, професор Пољопривредног факултета из Земуна и чланови  др Милан Петровић са Института за сточарство Републике Србије, др Радосав Вујић из Пољопривредне саветодавне службе Ваљево и секретар жирија инг. Славица Петровић из Пољопривредне саветодавне службе.
 
Најмлађи излагач овогодишње изложбе је Александар Станаревић из Каменице.
За изузетан допринос и сарадњу са Дирекцијом за пољопривреду, робним наградама су награђени Милован Степановић и Горан Бирчанин, обојица из Суводања.
 
Најбољи излагачи у:
Категорији „старије овце“:
1. Обрад Костадиновић, Равање – 20.000 динара
2. Милијан Андрић, Драгодол-15.000 динара
3. Владан Несторовић, Јошева-10.000 динара
 
Категорији „млађе овце“
1. Милена Добрашиновић, Лелић
2. Милован Степановић, Суводање
3. Драгица Перић, Гуњаци
 
Категорији „одраслих овнова“
1. Обрад Костадиновић, Равање
2. Милијан Андрић, Драгодол
3. Александра Станаревић, Каменица
 
Категорија „млађих овнова“
1. Александар Мишковић, Лелић
2. Драган Ранковић, Гола глава
3. Обрад Костадиновић, Равање
 
Категорији „остале расе“
1. Живорад Живановић, Звечка
2. Милорад Бојић, Бргуле
3. Ненад Велимировић, Црвена јабука
 
Категорији „шиљежад“
1. Обрад Костадиновић, равање
2. Милијан Андрић, Драгодол
3. Драгица Перић, Гуњаци
 
Помоћник градоначелника и председник Организационог одбора Радоица Рстић је на почетку изложбе поздравио све госте и излагаче који су дошли из општина Колубарског, Мачванског  округа, као и са подручја Београда.
 
„Сточарство, нарочито овчарство значајни су за развој нашег краја. Значај сточарске производње доћиће до изражаја у наредном периоду, после незапамћене суше која је захватила, не само Србију већ и овај део Европе, када ће квалитетна и стабилна производња стоке бити врло значајна.
 
 
Велики број пријављених учесника на данашњој изложби, а нарочито квалитет изложених грла, дају нам за право да констатујемо да су и стручне службе и произвођачи добро урадили свој посао.
Улога градских институција је да подржи све здраве идеје које наши произвођачи имају, да им помогнемо да опстану у овим тешким временима у својој производњи,  као и да им помогнемо у  пласману стоке не само на тржиште нашег краја Србије, већ и шире“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић.
 
Саша Радосављевић, директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве је рекао да ће се стручне пољопривредне службе града у наредном периоду трудити још више да се омасови овчарска производња у ваљевском крају:
 
„У овом моменту имамо захтеве за 800 уматичених јагњади. До краја године ћемо надокнадити оно што нисмо у првом делу године урадили, а то је да набавимо 200 јагњади. У наредним годинама ћемо омогућити да сви људи који желе да занове стада и прошире сточарску производњу, то и остваре“, рекао је Радосављевић и захвалио се и излагачима и спонзорима овогодишње изложбе.
 
Организациони одбор овогодишње манифестације чинили су председник одбора Радоица Рстић, помоћник градоначелника, Зоран Косић, Владица Ивановић, Др Радосав Вујић, Марко Живановић, Сретен Лазаревић и Драган Бошковић.
 
9. Регионалну овчарску иложбу су помогли спонзори: Фабрика сточне хране „100%“ из Велике Плане, „Еуропром“ из Лукавца, „Агроинжењеринг ЖИС“, „Агромаркет“ из Крагујевца, „Агробанекс“ из Коцељеве, „Ћира“ из Мионице, „НС семе“ из Новог Сада, „Пионир семе“ из Београда, „Хемикал Агросава“ из Новог Београда, „Дунав осигурање“ филијала у Ваљеву.
 
Први пут су спонзори манифестације и Фабрика сточне хране „Виндија“ и „Ас хибриди“ из Шимановаца.
 
И ове године, Регионалну овчарску изложбу организовала је Дирекција за пољопривреду и робне резерве града Ваљева, а под покровитељством града Ваљева.
 
 

Leave a Comment