Одржана акција „Озелени Ваљево-улепшај живот“

Почетак » Одржана акција „Озелени Ваљево-улепшај живот“ » Актуелно » Одржана акција „Озелени Ваљево-улепшај живот“

Компанија „Босис“, регионални лидер у производњи штампане и каширане картонске амбалаже и блистер картона у оквиру своје стратегије друштвено одговорног пословања и „Босис Еко“програма овог пролећа покренула је иницијативу и прву у низу овогодишњих акција заштите и унапређења животне средине под називом „Озелени Ваљево-улепшај живот“.

Акција је спроведена у суботу 23. марта 2019. у периоду од 9 до 13 часова на две локације у граду: у парку „Вида Јоцић“ на Јадру, где је посађено 30 садница и у дворишту Основне школе „Десанка Максимовић“, где је посађено седам садница. Волонтерима Босиса придружили су се и чланови Удружења учесника омладинских радних акција и волонтера Колубарског округа Ваљево, волонтери Савета за младе и ђаци ОШ “Десанка Максимовић“ и „Милован Глишић“.

Стручна лица из ЈКП „Видрак“Ваљево су волонтерима демонстрирали начин садње и пружали подршку саветима, како би се процес садње обавио на одговарајући начин.

Учествовање запослених у Босису у омладинским радним и волонтерским акцијама има дугу традицију, а сам власник и директор компаније Богољуб Пантелић био је учесник и вођа великог броја омладинских акција. Након засађивања садница, волонтери су наставили акцију чишћења и одлагања смећа са парковске површине и зелене површине леве обале реке Колубаре која се пружа непосредно уз парк.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је обраћајући се окупљенима оценио да је данашња акција, иако неће решити све еколошке проблеме,веома значајна због тога што доприноси очувању паркова, нарочито парка на Пећини, који представља плућа града. Он је подсетио да се волонтерским радом и враћањем навика које су постојале у бившој Југославији може утицати на схватање значаја оваквих акција и истако да ће акције од њега као градоначелника и самог града увек имати пуну подршку. Градоначелник Гвозденовић се захвалио компанији Босис и Удружењу акцијаша и волонтера Ваљева на организовању овакве акције и похвалио градске службе –ЈКП „Видрак“ и патронажну службу Дома здравља. Обећао је да ће Град обезбедити простор за све чланове Удружења акцијаша и волонтера Ваљева како би могли несметано да обављају своје активности и изразио наду да ће оваквих и сличних акција бити још више у наредном периоду.

„У акцији је учествовало 110 волонтера, акцијаша, омладинаца, ђака и запослених у компанији „Босис“. Акција је организована поводом 21. марта светског дан шума и поводом 37 година постојања и рада компаније „Босис“. Тим поводом је организована акција и 37 садница је посађено и то 30 у парку „Вида Јоцић“ на Јадру, а седам садница засађено је у ОШ „Десанка Максимовић“ у Новом насељу. Како у својој производњи  као основну сировину користимо картон и папир, који су директни производи дрвета, то желимо да део онога што свакодневно користимо вратимо природи и тиме дамо свој допринос одрживом развоју и унапређењу животне средине за будуће генерације. У акцији су учествовали и запослени у компанији „Босис“, волонтери и акцијаши из Удружења волонтера и акцијаша Ваљево, људи који су 70-тих и 80-тих година учествовали на ОРА, ученици из ОШ „Десанка Максимовић“ и „Милован Глишић“ и наравно уз техничку подршку  ЈКП „Видрак“ Ваљево. Наравно све ово не би било могуће организовати да нисмо имали подршку града Ваљева и градоначелника др Слободана Гвозденовића, свих осталих служби и пар неких спонзора и учесника који су помогли у смислу садница, анкера и логистичке подршке“, истакао је Милун Трифуновић вођа ове акције.

Захвалност Граду и свим осталим учесницима на подршци и учешћу у акцији изразио је директор компаније „Босис“ Богољуб Пантелић. „Оваквим и сличним акцијама тежимо да подстакнемо локалну заједницу да схвати битност очувања и унапређења животне средине. Морамо сви личним примером да учествујемо у стварању боље и здравије средине за живот, не само једнократно већ дугорочно, а „Босис“је већ кренуо. Овом акцијом желим с да подстакнем и друге компаније у локалној заједници да се прикључе у организацији сличних активности, ко што су уређење паркова, чишћење, прикупљање пластичне амбалаже, еколошке и друге  друштвено одговорне акције“, истакао је директор Пантелић. Акција је завршена доделом захвалница учесницима акције.

Овом акцијом „Босис“ позива и друге компаније у локалној заједници да се прикључе у организацији оваквих и сличних активности.